Development of a multi-residue methodology for the determination of thyreostats in bovine muscle tissue by Hydrophilic Interaction Liquid Chromatography-tandem Mass Spectrometry (HILIC-MS/MS)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2810620 252 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-15
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κρητικού Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάγγελος Γκίκας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ντότσικας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development of a multi-residue methodology for the determination of thyreostats in bovine muscle tissue by Hydrophilic Interaction Liquid Chromatography-tandem Mass Spectrometry (HILIC-MS/MS)
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη πολύ-υπολειμματικής μεθοδολογίας για το προσδιορισμό θυρεοστατικών φαρμάκων σε μυϊκό ιστό βοοειδούς με Υγροχρωματογραφία Υδρόφιλων Αλληλεπιδράσεων συζευγμένη με διαδοχική Φασματομετρία Μαζών (HILIC-MS/MS)
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες, ένας μεγάλος αριθμός κτηνιατρικών φαρμάκων έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της υγείας των ζώων αλλά και χρησιμοποιούνται ωστόσο και ως αυξητικοί παράγοντες για την εντατική ζωική παραγωγή. Η ακατάλληλη χρήση τους, η μη τήρηση των περιόδων αναμονής για την απομάκρυνσή τους, αλλά και η διασταυρούμενη επιμόλυνση μπορούν να οδηγήσουν στην παρουσία καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα κατάλοιπα αυτά εμφανίζουν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία περιλαμβάνοντας αλλεργικές αντιδράσεις, ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων και άλλες επιδράσεις.
Η πιθανή παρουσία υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων ρυπαντών σε βρώσιμους ιστούς και στα προϊόντα διατροφής είναι ένα από τα βασικά θέματα για την ασφάλεια των τροφίμων που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη.
Ο κύριος στόχος της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η ανάπτυξη ευαίσθητης, εκλεκτικής, ανθεκτικής και αποτελεσματικής αναλυτικής μεθόδου για τον προσδιορισμό των θυρεοστατικών φαρμάκων 2-thiouracil (TU), 6-methyl-2-thiouracil (MTU), 6-propyl-2-thiouracil (PTU), 6-phenyl-2-thiouracil, methimazole (TAP) και 2-mercaptobenzimidazole (MBI) σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης με τη χρήση Υγροχρωματογραφίας Υδρόφιλων Αλληλεπιδράσεων συζευγμένης με διαδοχική Φασματομετρία Μαζών (HILIC-MS/MS).
Αρχικά, παρουσιάζεται μια εκτενής ανασκόπηση των κατηγοριών των κτηνιατρικών φαρμάκων καθώς και των υπαρχόντων μεθόδων για τον προσδιορισμό των θυρεοστατικών φαρμάκων. Το πειραματικό μέρος αποτελείται από δύο μέρη: (1) Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση αναλυτικής μεθόδου για τον προσδιορισμό των 6 θυρεοστατικών φαρμάκων (2) Επικύρωση της μεθόδου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
LC-MS/MS, HILIC, θυρεοστατικά, τρόφιμα ζωικής προέλευσης, υπολειμματική ανάλυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
172
Αριθμός σελίδων:
136
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-05-02.

HILICMSMS_THYREOSTATS_KRITIKOU.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-05-02.