Μελέτη και υλοποίηση τεμαχισμού δικτύων 5ης γενιάς

Διπλωματική Εργασία uoadl:3361435 15 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηλεκτρονική και Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-18
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κόλλιας Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άννα Τζανακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.
Μάρκος Αναστασόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.
Έκτορας-Εμμανουήλ Νισταζάκης, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη και υλοποίηση τεμαχισμού δικτύων 5ης γενιάς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη και υλοποίηση τεμαχισμού δικτύων 5ης γενιάς
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη και υλοποίηση του τεμαχισμού δικτύων (network slicing) πέμπτης γενιάς (5G). Ο όρος Τεμαχισμός Δικτύου (network slicing) αναφέρεται σε μία αρχιτεκτονική δικτύων που επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών, απομονωμένων και εικονικοποιημένων δικτύων τα οποία μοιράζονται μία κοινή φυσική υποδομή. Η αρχιτεκτονική αυτή εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό τις τεχνολογίες Δικτύωσης βασισμένης στο Λογισμικό (Software-defined Νetworking) και Εικονικοποίησης Λειτουργιών Δικτύου (Network Function Virtualization) και αποτελεί μία εκ των κεντρικών ιδεών των δικτύων πέμπτης γενιάς. Αρχικά στο πρώτο μέρος της εργασίας πραγματοποιείται η εξοικείωση με τις παραπάνω έννοιες και στη συνέχεια ακολουθεί η πρακτική υλοποίησή τους. Το πρακτικό μέρος της εργασίας αφορά τη δημιουργία διαφορετικών τεμαχίων δικτύου πέμπτης γενιάς, με χρήση εικονικών μηχανών (Virtual Machines), οι οποίες θα τρέχουν σε υποδομή περιβάλλοντος νέφους (Cloud).
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια ιστορική αναδρομή στις προηγούμενες γενιές τηλεπικοινωνιών και ύστερα παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική καθώς και οι περιπτώσεις χρήσης του δικτύου πέμπτης γενιάς. Ύστερα παρατίθενται τα δύο θεμελιώδη τμήματα οποιουδήποτε σύγχρονου τηλεπικοινωνιακού συστήματος, το δίκτυο κορμού και το δίκτυο πρόσβασης καθώς και οι στοίβες πρωτοκόλλων συστήματος. Το θεωρητικό κομμάτι τελειώνει με την ανάλυση του τεμαχισμού δικτύου.
Στο πρακτικό μέρος της εργασίας, χρησιμοποιείται το free5GC που είναι ένα ανοικτού κώδικα δίκτυο κορμού κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) καθώς και ένας προσομοιωτής UERANSIM που ανταποκρίνεται στο δίκτυο ραδιοπρόσβασης και στον εξοπλισμό του χρήστη. Στο τέλος διαπιστώνεται η ορθή λειτουργία των τεμαχίων δικτύου που επιλέχθηκαν από τη User Plane Function (UPF) η οποία επεξεργάζεται και προωθεί τα δεδομένα χρήστη, με βάση το Single Network Slice Selection Assistance Information (S-NSSAI) καθώς αυτό προσδιορίζει ένα τεμάχιο δικτύου στο δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G) με μοναδικό τρόπο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δίκτυο Κορμού, Δίκτυο πρόσβασης, Εξοπλισμός Χρήστη, Τεμάχιο Δικτύου
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
112
ΝetworkSlicingFinal.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο