Γυναίκες σε θέση διοίκησης στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3390837 23 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία και Σύγχρονη Κοινωνία: Ειδικά Θέματα Παιδικής Ηλικίας, Κοινωνικών Μειονοτήτων, Εργασίας και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-02-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ανδριανοπούλου Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δασκαλάκης Δημοσθένης, Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Μπαμπούνης Χαράλαμπος, Ομότιμος Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Θραψανιώτης Γεώργιος, Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γυναίκες σε θέση διοίκησης στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γυναίκες σε θέση διοίκησης στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εξετάζει τις απόψεις των εκπαιδευτικών και διευθυντών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη θέση των γυναικών στην ελληνική εκπαιδευτική διοίκηση. Οι επιμέρους στόχοι είναι πολλαπλοί∙ καταρχάς εξετάζονται οι απόψεις των εκπαιδευτικών για τους λόγους της υποεκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και τους ζητείται να καταθέσουν τη γνώμη τους για τα κίνητρα που παρωθούν το κάθε φύλο για διεκδίκηση μιας τέτοιας θέσης∙ καλούνται επίσης να διευκρινίσουν πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, οι μαθητές και οι γονείς τον άνδρα διευθυντή και τη γυναίκα διευθύντρια και να εξηγήσουν ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους∙ τέλος, συγκρίνουν τα διοικητικά στυλ ανδρών – γυναικών και ερωτώνται για την αντικειμενικότητα στον τρόπο επιλογής στελεχών.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ποιοτική έρευνα, με εργαλείο συλλογής δεδομένων την ημιδομημένη συνέντευξη. Για τις συνεντεύξεις επιλέχθηκαν δεκαέξι καθηγητές και διευθυντές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άνδρες και γυναίκες, από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Η έρευνα κατέδειξε μια ποικιλία απόψεων. Σε γενικές γραμμές η πλειονότητα των εκπαιδευτικών εντοπίζει την κυριαρχία των ανδρών στις θέσεις διοίκησης, την οποία αποδίδει σε μια αντίληψη ανωτερότητας των ανδρών και στις έμφυλες διακρίσεις. Καθοριστικός κατά τη γνώμη τους είναι ο ρόλος της προφορικής συνέντευξης κατά τη διαδικασία επιλογής, ο οποίος αφήνει περιθώρια για μεροληπτική αντιμετώπιση σε βάρος των γυναικών. Κίνητρα για την υποβολή υποψηφιότητας για τη θέση του διευθυντή συνιστούν και για τα δύο φύλα η επαγγελματική εξέλιξη, το κύρος και η διάθεση προσφοράς.
Απόλυτη ομοφωνία υπάρχει ως προς τα εμπόδια που δημιουργούν στις γυναίκες οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις και οι κοινωνικές προσδοκίες για τους ρόλους των φύλων. Οι ερωτώμενοι γενικά, αν και υποστήριξαν ότι δεν παίζει ρόλο το φύλο στον ιδιαίτερο τρόπο διοίκησης που υιοθετεί ο εκάστοτε διευθυντής, στην πορεία εντόπισαν διαφορετικά χαρακτηριστικά στον τρόπο που διοικεί το κάθε φύλο, χωρίς να εκδηλώσουν την προτίμησή τους σε κάποιο από αυτά. Τέλος, εντόπισαν διαφορετική συμπεριφορά από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς απέναντι στις γυναίκες διευθύντριες, οι οποίες βιώνουν μεγαλύτερη αμφισβήτηση και καχυποψία από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
γυναικείο φύλο, διοίκηση, διευθυντής/-ντρια, εκπαιδευτική ηγεσία, υποεκπροσώπηση, έμφυλες διακρίσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
206
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.