Το γλωσσικό λάθος στη διδασκαλία της Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: στάσεις εκπαιδευτικών και μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397586 22 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανθρωπιστικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Θέατρο και Γλώσσα στην Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Δερμεντζή Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατσούδα Γεωργία Ερευνήτρια Α' Ακαδημίας Αθηνών
Μαγουλά Ευγενία Καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
Χαϊδά Ανθή Δρ. Γλωσσολογίας - Φωνητικής Διδάσκουσα ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το γλωσσικό λάθος στη διδασκαλία της Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: στάσεις εκπαιδευτικών και μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το γλωσσικό λάθος στη διδασκαλία της Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: στάσεις εκπαιδευτικών και μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Περίληψη:
Το γλωσσικό λάθος αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο που απασχολεί διαχρονικά το σύνολο της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει οφείλεται στην αδυναμία προσδιορισμού και οριοθέτησης των βασικών όψεων που συνθέτουν την ουσία του. Η καταγραφή και εξέταση των στάσεων των εκπαιδευτικών και των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απέναντι στις βασικές όψεις του γλωσσικού λάθους αποτέλεσε τον σκοπό της παρούσας εργασίας. Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος της εργασίας μας μελετήθηκε επισταμένως η αδυναμία διατύπωσης ενός μονοσήμαντου ορισμού, η πολυφωνία που παρατηρείται γύρω από τον ενδεδειγμένο τρόπο κατηγοριοποίησης των γλωσσικών λαθών που προκύπτουν κατά τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος, καθώς και η πληθώρα αιτιών στα οποία αποδίδεται η εμφάνιση τους. Επιπλέον, επιχειρήθηκε η συγκριτική θεώρηση του γλωσσικού λάθους κατά το δομικό και παραδοσιακό μοντέλο διδασκαλίας, ενώ μελετήθηκε ο ρόλος που κατέχει στο πλαίσιο της σύγχρονης διδασκαλίας συνάμα με τον ρόλο του εκπαιδευτικού. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι τεχνικές αντιμετώπισης και δημιουργικής αξιοποίησης των γλωσσικών λαθών που καταγράφει η βιβλιογραφία, ενώ ειδική μνεία πραγματοποιήθηκε στη σχέση του γλωσσικού λάθους με τη γλωσσική αλλαγή. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αφιερώθηκε στην έρευνα που διενεργήθηκε με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση των στάσεων της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας απέναντι στο γλωσσικό λάθος, ενώ επιχειρήθηκε και μια συγκριτική θεώρηση των αποτελεσμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός σύγκλισης ή απόκλισης των διατυπωθέντων απόψεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
γλωσσικό λάθος, κατηγορίες γλωσσικών λαθών, αίτια, τεχνικές διόρθωσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
94
Διπλωματική εργασία.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο