Καθυστερημένη διάγνωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) σε έφηβα αγόρια: Συστηματική Ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397605 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαίδευση-Ψυχοκοινωνική Υγεία και Ανάπτυξη Υπηρεσιών για Παιδιά και Εφήβους
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-02
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παρδαλού Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Παναγούλη, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠA, Επιβλέπουσα
Αρτεμισία Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Βάρτζελης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καθυστερημένη διάγνωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) σε έφηβα αγόρια: Συστηματική Ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καθυστερημένη διάγνωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) σε έφηβα αγόρια: Συστηματική Ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η διάγνωση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο θέμα στον τομέα της ψυχικής υγείας, καθώς αποτελεί μια σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές λειτουργίες ενός ατόμου (APA, 2013). Παρά τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, παρατηρείται συχνά καθυστέρηση στην αναγνώριση του αυτισμού, ιδίως στην ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των εφήβων αγοριών.
Σκοπός: Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αποσκοπεί στη μελέτη του φαινομένου της καθυστερημένης διάγνωσης του αυτισμού σε αγόρια στην εφηβεία ή στην νεαρή ενήλικη ζωή. Διερευνώνται οι αιτίες που οδηγούν στην καθυστερημένη διάγνωση, καθώς και οι συνέπειες που προκύπτουν λόγω της μη έγκαιρης διάγνωσης της ΔΑΦ.
Συμμετέχοντες: Οι συμμετέχοντες ήταν μόνο αγόρια. Έφηβοι ηλικίας 10-19 ετών και νεαροί ενήλικες 18-29 ετών. Δεν υπήρξε κανένας περιορισμός στο μορφωτικό επίπεδο των εφήβων ή της οικογένειάς τους, στην εθνικότητα ή στην οικογενειακή τους κατάσταση.
Μέθοδος: Οι επιλέξιμες μελέτες, αντλήθηκαν από τις βάσεις δεδομένων Pubmed, Google Scholar και Scopus, έως τις 30 Αυγούστου 2023. Συμπεριλήφθηκαν μόνο μελέτες δημοσιευμένες στην αγγλική γλώσσα.
Αποτελέσματα: Οι επιλέξιμες μελέτες ήταν 15, με τον συνολικό αριθμό συμμετεχόντων να είναι 5.195. Οι σημαντικότεροι λόγοι καθυστερημένης διάγνωσης της ΔΑΦ είναι: η προγενέστερη διάγνωση, οι συννοσηρότητες, τα στερεότυπα φύλων, ο κοινωνικός στιγματισμός, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, η έλλειψη εκπαίδευσης των ειδικών και ευαισθητοποίησης των γονέων και φροντιστών, η αναταξινόμηση των διαγνώσεων και τέλος η απουσία χαρακτηριστικών ΔΑΦ. Οι κυριότερες επιπτώσεις της διαγνωστικής Οδύσσειας του αυτισμού είναι: έκπτωση στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ψυχολογικός εκφοβισμός, έλλειψη υποστήριξης, λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή, καταπόνηση της οικογένειας και ενίσχυση των χαρακτηριστικών της ΔΑΦ.
Συμπεράσματα: Οι διαγνώσεις της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος παρουσιάζουν υπεροχή των αρσενικών σε αναλογία πολύ υψηλότερη προς τις γυναίκες, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να σταλούν σε εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών για περαιτέρω αξιολόγηση ή διάγνωση συγκριτικά με τις γυναίκες. Καταγράφονται, όμως, μεγάλες καθυστερήσεις μεταξύ της πρώτης ανησυχίας και της τελικής αξιολόγησης των αγοριών, με αποτέλεσμα η διάγνωση να πραγματοποιείται στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή. Για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης της ΔΑΦ, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να εφαρμοστεί συστηματικός έλεγχος, εκπαίδευση επαγγελματιών και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτισμός, Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, ΔΑΦ, Καθυστερημένη διάγνωση, Αγόρια, Έφηβοι, Νέοι ενήλικες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
85
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-05-02.

Διπλωματική Εργασία - Παρδαλού Γεωργία.pdf
968 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-05-02.