Κατανοώντας τις γεωγραφικές παραμέτρους και τον χαρτογραφικό συμβολισμό για τη γεωγραφική συμπεριφορά της λεϊσμανίασης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα της Π.Ε. Αττικής.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397659 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-29
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σταυρουλάκη Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Τσάτσαρης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, ΠΑΔΑ, Επιβλέπων
Σωτήριος Μάιπας, Εντεταλμένος Διδάσκων, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κατανοώντας τις γεωγραφικές παραμέτρους και τον χαρτογραφικό συμβολισμό για τη γεωγραφική συμπεριφορά της λεϊσμανίασης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα της Π.Ε. Αττικής.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κατανοώντας τις γεωγραφικές παραμέτρους και τον χαρτογραφικό συμβολισμό για τη γεωγραφική συμπεριφορά της λεϊσμανίασης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα της Π.Ε. Αττικής
Περίληψη:
Η λεϊσμανίαση αποτελεί μία από τις διαδεδομένες και συχνά εμφανιζόμενες λοιμώδης ασθένειες παγκοσμίως. Ως νόσος, διαδίδεται μέσω παρασίτων, τα οποία βρίσκονται στον οργανισμό διαφόρων ειδών φλεβοτόμων που ενδημούν στη χώρα. Πέραν λοιπόν των ιατρικών πρακτικών για την αντιμετώπισή της, η παρατήρηση και η συγκέντρωση δεδομένων για τη γεωγραφική της κατανομή και διασπορά αξιοποιούνται ως σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη ανάπτυξης κρουσμάτων. Με τη χρήση των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), είναι εφικτό να απεικονιστούν σε ψηφιακούς χάρτες οι περιβαλλοντικές και επιδημιολογικές συνιστώσες που ευνοούν τη γεωγραφική συμπεριφορά της λεϊσμανίασης και να παρατηρηθούν οι παράμετροι που συμβάλλουν ή μη στη διάδοσή της. Παράμετροι όπως το κλίμα, η κάλυψη της γης, η μορφολογία του εδάφους αλλά και οι μετακινήσεις πληθυσμών, η αστικοποίηση κ. ά., μπορούν να χαρακτηριστούν ως αίτια. Η χαρτογραφική απεικόνιση των παραπάνω αποσκοπεί στην εύκολη και διαδραστική ανάγνωση’ των δεδομένων και στην άμεση οπτική προσέγγιση των αιτιών και των παραγόντων που διερευνούν τη γεωγραφική συμπεριφορά της λεϊσμανίασης. Το ζητούμενο της κατανόησης των χαρτογραφικών αυτών απεικονίσεων από υγειονομικούς, είναι πολύ σημαντικό και εξασφαλίζει την ποιότητα και την αξιοπιστία του παραγόμενου χαρτογραφικού προϊόντος. Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της παρούσας έρευνας, δηλαδή η ανάπτυξη προδιαγραφών και η διατύπωση μεθοδολογίας για την κατασκευή κατανοητών επιδημιολογικών χαρτών που θα απευθύνονται κυρίως σε υγειονομικούς, αποσκοπώντας στην εύληπτη ανάγνωση της αποτύπωσης του φαινομένου της γεωγραφικής συμπεριφοράς της λεϊσμανίασης, με γεωγραφικό υπόδειγμα την Π.Ε. Αττικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λεϊσμανίαση, Χαρτογραφική απεικόνιση, Αττική, GIS (Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
127
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Stavroulaki_Athina_MSc.pdf
23 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.