Σωματική άσκηση και διατροφή στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397723 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νοσηλευτική Καρδιαγγειακών Νόσων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-02
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αντωνίου Χριστόφορος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Φώτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ηρώ Μπροκαλάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Γιακουμιδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σωματική άσκηση και διατροφή στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σωματική άσκηση και διατροφή στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το μεταβολικό σύνδρομο (ΜΣ) είναι ένας συνδυασμός μεταβολικών διαταραχών, με κοινό χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη, την παχυσαρκία κεντρικού τύπου και την αρτηριακή υπέρταση και σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγεικών νοσημάτων. Συνεπώς, η αντιμετώπιση του ΜΣ είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ξεκινά το συντομότερο δυνατόν.
Σκοπός: Η διερεύνηση, μέσω συστηματικής ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας, της επίδρασης της σωματικής άσκησης και της διατροφής στην αντιμετώπιση του ΜΣ.
Υλικό και μέθοδος: Η αναζήτηση των άρθρων πραγματοποιήθηκε στις βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων «PubMed» και «Cochrane», με τη χρήση των ακόλουθων λέξεων κλειδιών: «metabolic syndrome», «exercise», «physical activity», «strength training», «resistance training», «aerobic fitness», «weight training», «diet», «nutrition». Οι λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν μόνες και σε συνδυασμό. Τα κριτήρια επιλογής των άρθρων ήταν τα ακόλουθα: α) μελέτες δημοσιευμένες εντός της τελευταίας δεκαετίας, β) τυχαιοποιημένες δοκιμές δημοσιευμένες στην αγγλική γλώσσα και γ) μελέτες σε ανθρώπους ενήλικες (>18 ετών).
Αποτελέσματα: Αρχικά, εντοπίστηκαν 210 μελέτες, από τις οποίες τελικά επιλέχτηκαν οι 7. Οι μελέτες αυτές σχετίζονται με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση σε άτομα με ΜΣ, περιλαμβάνοντας πρότυπα διατροφής (πρόσληψη υδατανθράκων, πρόσληψη λίπους, πρόσληψη φυτικών ινών, πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών), χρόνο δίαιτας, είδος της σωματικής άσκησης, ένταση και διάρκεια αυτής. Όλες οι μελέτες που εξετάστηκαν, ανέφεραν βελτίωση των επιμέρους παραμέτρων του ΜΣ μετά από παρέμβαση στη διατροφή και τροποποίηση του τρόπου ζωής που σχετίζεται με την σωματική άσκηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να θέτουν στόχους διατροφικής διαχείρισης για ασθενείς με ΜΣ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κανένα διατροφικό πρότυπο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς και θα πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με τους θεραπευτικούς στόχους και τις διατροφικές προτιμήσεις τους.
Συμπεράσματα: Η διαχείριση της σωματικής άσκησης και της διατροφής μπορεί να βελτιώσει τις παραμέτρους του ΜΣ, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση αυτής της παθολογικής κατάστασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταβολικό σύνδρομο, Άσκηση, Σωματική δραστηριότητα, Προπόνηση δύναμης, Προπόνηση αντίστασης, Αερόβια γυμναστική, Προπόνηση με βάρη, Διατροφή, Θρέψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
117
Αριθμός σελίδων:
74
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο