Διαταραχές της αιμόστασης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3397737 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-01
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τσιουραντάνη Φωτεινή
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριάννα Πολίτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Φλώρα Ζαγουρή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αργυρή Γιαλεράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Γαβριατοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Βασιλειάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Πιτταράς, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαταραχές της αιμόστασης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαταραχές της αιμόστασης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία
Περίληψη:
Η στεφανιογραφία αποτελεί μία μη χειρουργική, διαδερμική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου. Κύρια ένδειξη διενέργειάς της αποτελεί το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος (Non-ST- Elevation Myocardial Infarction, NSTEMI) και η ασταθής στηθάγχη.
Η χρήση εργαστηριακών μεθόδων για την ανίχνευση και μέτρηση των παραγόντων που συμμετέχουν στον πηκτικό μηχανισμό επί ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα ως προς τη συμμετοχή της ενδοθηλιακής λειτουργίας στις αθηροσκληρωτικές αλλοιώσεις των στεφανιαίων αρτηριών στον συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών.
Ο στόχος της συγκεκριμένης διδακτορικής διατριβής είναι να διερευνηθούν οι διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού και η σημασία της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε στεφανιογραφία. Οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: 1) ασθενείς με NSTEMI, 2) ασθενείς με ασταθή στηθάγχη και 3) ασθενείς με σταθερή στηθάγχη και θετική δοκιμασία προκλητής ισχαιμίας (control group).
Στους ασθενείς κάθε ομάδας πραγματοποιήθηκε αιμοληψία για βασικό αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, καθορισμό του λιπιδαιμικού προφίλ, μέτρηση της C- αντιδρώσας πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας (high- sensitivity C- reactive protein, hs- CRP) και των βιοδεικτών μυοκαρδιακής νέκρωσης (τροπονίνη Ι και CK-MB). Ακολούθησε μέτρηση της δραστικότητας του παράγοντα von Willebrand (von Willebrand Factor, vWF), της δραστικότητας της μεταλλοπρωτεάσης ADAMTS13 (Α Disintegrin and Metalloproteinase with a Thrombospondin type 1 motif, member 13) καθώς και μέτρηση της θρομβομοντουλίνης και της μυελοϋπεροξειδάσης, ως δείκτες της ενδοθηλιακής βλάβης και ως παράγοντες ανοσοθρόμβωσης. Η ανίχνευση και μέτρηση των προθρομβωτικών παραγόντων και ενζύμων που συμμετέχουν στη διαδικασία της πήξης πραγματοποιήθηκε με ειδικές εργαστηριακές μεθόδους (με την ανοσοενζυμική μέθοδο της ELISA, Enzyme- Linked ImmunoSorbent Assay και με λειτουργικές δοκιμασίες της πήξης).
Ο σκοπός της συγκεκριμένης διδακτορικής διατριβής είναι να προσθέσει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία δεδομένα σχετικά με τη σημασία της διαταραχής της πήξης, της ενδοθηλιακής βλάβης και της ανοσοθρόμβωσης σε ειδικές ομάδες ασθενών πριν τη διενέργεια της αγγειογραφίας των στεφανιαίων αγγείων και την πιθανή επακόλουθη αγγειοπλαστική, καθώς και τη συσχέτιση της παρουσίας των παραγόντων αυτών με τα ευρήματα του στεφανιογραφικού ελέγχου. Επιπρόσθετα, στόχος ήταν η σύγκριση των αποτελεσμάτων των δεικτών ενδοθηλιακής βλάβης για κάθε παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου των ασθενών. Οι παράγοντες κινδύνου που μελετήθηκαν ξεχωριστά ήταν το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η χρόνια νεφρική νόσος και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στεφανιαία νόσος, Ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, Διαταραχές αιμόστασης, Θρομβοφλεγμονή, Ανοσοθρόμβωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
474
Αριθμός σελίδων:
222
Tsiourantani Foteini PhD.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο