Εκτίμηση παραγόντων ευθυνόμενων για μεταβολές της αρτηριακής πίεσης, σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397910 17 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογία, Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-01
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ντάγκα Ευγενία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση παραγόντων ευθυνόμενων για μεταβολές της αρτηριακής πίεσης, σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση παραγόντων ευθυνόμενων για μεταβολές της αρτηριακής πίεσης, σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η διακύμανση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Πολλοί είναι οι ευθυνόμενοι παράγοντες, με κυριότερους τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ισορροπία νερού/νατρίου, τα επίπεδα των ουραιμικών τοξινών πριν και μετά τη θεραπεία και διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως το άγχος των ασθενών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των ευθυνόμενων παραγόντων για τις μεταβολές της αρτηριακής πίεσης, στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 51 αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «MESOGEIOS» Χαϊδαρίου. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών και από τον εργαστηριακό τους έλεγχο. Όλες οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS έκδοση 25 και εφαρμόστηκαν οι στατιστικές δοκιμασίες x2, t-test, paired-sample test και anova. Ως στατιστικά σημαντικό θεωρήθηκε το επίπεδο σημαντικότητας 5%.
Αποτελέσματα: Από τους 51 ασθενείς το μεγαλύτερο ποσοστό 58,8% ήταν άνδρες. Καπνιστές ήταν το 37,3% του δείγματος και πρώην καπνιστές το 21,6%. Υπέρταση παρατηρείται στο 88,2% του δείγματος, σακχαρώδης διαβήτης στο 39,2%, αυτοάνοσο νόσημα στο 33,3%, δυσλιπιδαιμία στο 13,7%, μεσογειακή αναιμία στο 3,9% και στεφανιαία νόσος στο 15,7%. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις τιμές της ΑΠ σε σχέση με το κάπνισμα, το φύλο, τη συνυπάρχουσα αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, της ύπαρξης αυτοάνοσου νοσήματος, της δυσλιπιδιαιμίας και των άλλων συνοσηρότητων (p>0,05). Η διαφορά της ΑΠ πριν και μετά τη συνεδρία ΑΜΚ, ήταν 5,8 mmHg (143,0 και αντίστοιχα 137,2) (p=0,022). Η ΑΠ πριν την αιμοκάθαρση έχει θετική συσχέτιση με αυτή μετά την αιμοκάθαρση (p<0,001), έχει ασθενή συσχέτιση με το βάρος σώματος (p=0,038) και με την αγωγιμότητα νατρίου (p=0,015). Η ΑΠ μετά την αιμοκάθαρση έχει αρνητική συσχέτιση με το βάρος σώματος (p=0,018), με το βάρος εισαγωγής στη συνεδρία αιμοκάθαρσης (p=0,026), με τη ροή αίματος στο μηχάνημα (p=0,012), καθώς και με την αγωγιμότητα νατρίου (p=0,011).
Συμπεράσματα: Το βάρος εισαγωγής στη συνεδρία και η διαφορά στην τιμή από το ξηρό βάρος που έχει καθοριστεί, η ηλικία και το ξηρό βάρος σώματος αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που ευθύνονται για τις μεταβολές στις τιμές της αρτηριακής πίεσης κατά τη συνεδρία αιμοκάθαρσης. Όσον αφορά τις παραμέτρους που καθορίζονται για την διεκπεραίωση της συνεδρίας, σημειώνεται πως οι υψηλότεροι ρυθμοί υπερδιήθησης, ο χρόνος συνεδρίας, η αγωγιμότητα νατρίου, η ροή αίματος και η θερμοκρασία διαλύματος κατέχουν επίσης σημαντικό ρόλο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμοκάθαρση, Αρτηριακή πίεση, Παράγοντες, Χρόνια νεφρική νόσος, Αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΝΤΑΓΚΑκυρίτση.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.