Επίδραση του σησαμιού sesamum indicum (pedaliaceae) στην μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3398070 19 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-10
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ζωίτσης Σπυρίδων
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σάπκας Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δοντά Ισμήνη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μητάκου Σοφία, Καθηγήτρια, Φαρμακευτική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρονόπουλος Στάθης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σκαλτσούνης Αλέξιος- Λέανδρος, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Ευαγγελόπουλος Δημήτριος-Στέργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαλαμπαλάκη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση του σησαμιού sesamum indicum (pedaliaceae) στην μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση του σησαμιού sesamum indicum (pedaliaceae) στην μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση
Περίληψη:
Σκοπός: Οι σημαντικές παρενέργειες από την χορήγηση οιστρογόνων για την διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, υπήρξαν η αφορμή να εστιάσει η έρευνα στα φυτοοιστρογόνα. Για τον σκοπό αυτό, η παρούσα μελέτη εξέτασε την επίδραση του σησαμιού (ταχίνι και περισπέρμιο σησαμιού) στο μετεμμηνοπαυσιακό μοντέλο οστικής πυκνότητας με ωοθηκεκτομή, ως δυνητικού παράγοντα για τη διαχείριση της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε ως υποκατάστατο θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, χωρίς τις σοβαρές παρενέργειες άλλων θεραπειών.
Υλικά και Μέθοδοι: Σαράντα θηλυκοί επίμυες φυλής Wistar και ηλικίας δέκα μηνών χωρίστηκαν στις ομάδες: ελέγχου (Control, n=10), ωοθηκεκτομής (OVX, n=10), ωοθηκεκτομής-συν-ταχίνι (OVX+T, n=10) και ωοθηκεκτομής-συν-εκχύλισμα περισπερμίου σησαμιού (OVX+SPE, n=10). Η ολική και η εγγύς κνημιαία οστική πυκνότητα μετρήθηκαν με απορροφησιομετρία διπλοενεργειακής δέσμης ακτίνων Χ (dual-energy X-ray absorptiometry, DEXA) κατά την έναρξη, 3 και 6 μήνες μετά. Τα μηριαία οστά υποβλήθηκαν σε δοκιμή κάμψης τριών σημείων (3PBT). Στο τέλος της μελέτης εξετάστηκε το βάρος των ιστών: μήτρα, κοιλιακό λίπος, γαστροκνήμιος μυς, καρδιά, αριστερός νεφρός, εγκέφαλος, ήπαρ, και η αναλογία τους προς το σωματικό βάρος.
Αποτελέσματα: Τόσο οι τιμές της ολικής, όσο και της εγγύς κνημιαίας οστικής πυκνότητας, οι ποσοστιαίες μεταβολές, αλλά και οι απόλυτες τιμές από εκείνες στην έναρξη της πειραματικής διαδικασίας, των ομάδων OVX+Τ και OVX+SPE, ήταν διαχρονικά, στατιστικά σημαντικά υψηλότερες από εκείνες της ομάδας OVX. Στην 3PBT, τα δεξιά μηριαία οστά της ομάδας OVX+SPE παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά αυξημένη τιμή, σε σύγκριση με την ομάδα OVX, για τους δείκτες τάση mises και τάση κάμψης, και τα αριστερά μηριαία οστά της ομάδας OVX+T εμφάνισαν στατιστικά μειωμένη τιμή, για τον δείκτη στρεπτικής τάσης.
Συμπέρασμα: Το ταχίνι και το εκχύλισμα περισπερμίου σησαμιού μείωσαν την μετεμμηνοπαυσιακή απώλεια της οστικής πυκνότητας. Βελτίωση της εμβιομηχανικής αντοχής σημειώθηκε επίσης στην 3PBT. Συνεπώς, το ταχίνι και εκχύλισμα από το περισπέρμιο του σησαμιού θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες στη διαχείριση της οστεοπόρωσης. Η περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις των υποπροϊόντων σησαμιού στην μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση είναι επιβεβλημένη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σησάμι, Οστεοπόρωση, Μετεμμηνοπαυσιακή, Φυτοοιστρογόνα, Επίμυες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
155
Αριθμός σελίδων:
93
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διδακτορική_Διατριβή_Σπ_Ζωίτση.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.