Η αξιολόγηση της ακράτειας ούρων σε σχέση με την ποιότητα ζωής των γυναικών που προσέρχονται σε ιατρεία Π.Φ.Υ αστικής περιοχής

Διπλωματική Εργασία uoadl:1363390 346 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-22
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τσιάρα Σταυρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λυκερίδου Αικατερίνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής ΤΕΙ Αθηνών, Αναπληρωτής Προέδρου ΤΕΙ Αθηνών.
Βιβιλάκη Βικτωρία, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής ΤΕΙ Αθηνών.
Δελτσίδου Άννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μαιευτικής ΤΕΙ Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αξιολόγηση της ακράτειας ούρων σε σχέση με την ποιότητα ζωής των γυναικών που προσέρχονται σε ιατρεία Π.Φ.Υ αστικής περιοχής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αξιολόγηση της ακράτειας ούρων σε σχέση με την ποιότητα ζωής των γυναικών που προσέρχονται σε ιατρεία Π.Φ.Υ αστικής περιοχής
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παρούσα ερευνητική μελέτη αφορά στην αξιολόγηση της ακράτειας ούρων σε σχέση με την ποιότητα ζωής των γυναικών, που προσέρχονται στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων.
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να ανευρεθεί κατά πόσο η ακράτεια ούρων επηρεάζει την ποιότητα ζωής των γυναικών στις καθημερινές τους δραστηριότητες καθώς και στον ψυχισμό τους.
Σκοποί της μελέτης αυτής είναι:
- Η εκτίμηση της συχνότητας και του βαθμού της ακράτειας των ούρων των γυναικών που επισκέπτονται τα Δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων.
- Ο εντοπισμός των ανησυχιών και η εκτίμηση του βαθμού ανησυχίας των γυναικών με ακράτεια ούρων, αυτών που επισκέπτονται τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων.
- Η εκτίμηση της ποιότητας ζωής των γυναικών που επισκέπτονται τα Δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων σε σχέση με την ακράτεια ούρων που αντιμετωπίζουν.
Πληθυσμός της μελέτης και μέθοδοι: Το δείγμα αποτέλεσαν 300 γυναίκες με ακράτεια διαπιστωμένη αφού όλες όσες συμμετείχαν απάντησαν αρχικά θετικά στην ερώτηση αν χάνουν ούρα χωρίς τη θέλησή τους. Το ερωτηματολόγιο ήταν σαφές και χωρίς αοριστίες. Η διεξάγουσα την έρευνα διασφάλισε την ανωνυμία των γυναικών που συμμετείχαν για να εξασφαλίσει την ειλικρίνειά τους. Ακόμα στις ερωτηθείσες δόθηκαν σαφείς οδηγίες συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου «I-QoL», για διευκόλυνση στη συμπλήρωσή του. Τα ερωτηματολόγια που παραδόθηκαν στις 300 γυναίκες, αποτελούνταν από 22 κλειστού τύπου ερωτήσεις σχετικά με το πρόβλημα της ακράτειας που αντιμετωπίζουν και 17 ερωτήσεις δημογραφικών χαρακτηριστικών.
Αποτελέσματα: Προκειμένου να δούμε τους παράγοντες που προκύπτουν από το ερωτηματολόγιο μας, προχωρήσαμε σε παραγοντική ανάλυση. Αρχικά κάναμε το TestKMO από το οποίο προέκυψε ότι το ερωτηματολόγιο είναι κατάλληλο για την συγκεκριμένη ανάλυση καθώς ΚΜΟ=0,943. Επιπρόσθετα, εξετάζουμε ως δεύτερο κριτήριο το Bartlett's Test, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι επίσης θετικό καθώς p=0,00 δηλαδή <0,05.
Τα ποσοστά στην παρούσα μελέτη καταδεικνύουν ότι αντίστοιχα το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα γυναικών φτάνει το 34,3% εκείνων που χάνουν ούρα χωρίς τη θέλησή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας (περίπου μία φορά την ημέρα) και μικρότερο ποσοστό όσο αυξάνονται οι φορές που χάνουν ούρα χωρίς τη θέλησή τους.
Στην παρούσα μελέτη οι ερωτηθείσες με ακράτεια ούρων περιγράφουν την κατάστασή τους μέτρια ως προς τα προβλήματα της ούρησης ή της ακράτειας, σε ποσοστό 78,5% και ήπια σε ποσοστό 14,1%. Η ήπια ακράτεια συνδέεται λιγότερο αρνητικά με την ποιότητα ζωής των γυναικών σε ποσοστό αθροιστικά 92,6%.
Στην παρούσα μελέτη αντίστοιχα αναζήτησαν ιατρική βοήθεια κατά μέσο όρο μόλις 2 γυναίκες μέσα στο τρέχον έτος σχετικά με το πρόβλημα της ακράτειας ούρων που αντιμετωπίζουν.
Συμπέρασμα: Η ακράτεια αποτελεί ένα σύνθετο και συχνό πρόβλημα στις γυναίκες που επισκέπτονται την Π.Φ.Υ. με αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής τους. Απαραίτητη είναι η διεπιστημονική προσέγγιση κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και θεραπείας.
Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία εκπαιδευμένων μαιών στη διαχείριση της ακράτειας μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια και λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των γυναικών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ακράτεια ούρων γυναικών, Ποιότητα ζωής.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
97
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΣΙΑΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο