Έλεγχος και διάγνωση παθήσεων του εμβρύου στο 1ο τρίμηνο κύησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1446922 304 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-29
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Δημοπούλου Στεφανία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου , Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κασσάνος , Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας , Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Έλεγχος και διάγνωση παθήσεων του εμβρύου στο 1ο τρίμηνο κύησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έλεγχος και διάγνωση παθήσεων του εμβρύου στο 1ο τρίμηνο κύησης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το προγεννητικό screening και η διάγνωση των παθήσεων του εμβρύου έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο μέσα στα τελευταία 30 έτη. Η γνώση της πορείας της ενδομήτριας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εξοικείωση με τη χρήση των υπερήχων και την αναγνώριση των εμβρυικών δομών έχουν εξελιχθεί ραγδαία. Η μελέτη υπερηχογραφικών σημείων κατά τον προγεννητικό έλεγχο έχει οδηγήσει στην αναγνώριση ανατομικών ανωμαλιών, οι οποίες αποτελούν ενδείξεις και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν με βεβαιότητα στον προσδιορισμό της παθολογικής κατάστασης του εμβρύου. Ο σύγχρονος εξοπλισμός υπερήχων μας παρέχει εικόνες μεγάλης ανάλυσης ή και τρισδιάστατες και επιτρέπει την αναγνώριση των διαμαρτιών αρκετά νωρίς στην κύηση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διακοπής ή εφαρμογής θεραπευτικών μέσων.

Σκοπός-Μέθοδος: Η εκπόνηση της παρούσας εργασίας βασίστηκε στη μελέτη δημοσιεύσεων από τη διεθνή βιβλιογραφία καθώς και ελληνικών και ξενόγλωσσων συγγραμάτων.

Αποτελέσματα: Η χρήση των υπερήχων και ο έλεγχος βιοχημικών παραμέτρων της μητέρας, εκτός από αποτελεσματικό screening για χρωμοσωμικές παθήσεις μας δίνει πληροφορίες για την εμφάνιση επιπλοκών αργότερα στην κύηση, όπως η προεκλαμψία, και δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης με φαρμακευτικά μέσα και κατάλληλη παρακολούθηση. Ακόμα, η εξέλιξη του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου (NIPT), εξασφαλίζει την έγκαιρη ανίχνευση των εμβρύων με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και αποτελεί το υπόβαθρο για τη δημιουργία μελλοντικά ενός μη-επεμβατικού μέσου για οριστική προγεννητική διάγνωση των εμβρυικών παθήσεων.

Παράλληλα, οι επεμβατικές διαγνωστικές μέθοδοι έχουν βελτιωθεί τεχνικά, έτσι ώστε οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών στην κύηση να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Τα ποσοστά αποβολών και πρόωρου τοκετού μετά από επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ νέες μέθοδοι μελέτης του καρυότυπου παρέχουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και δίνουν πληροφορίες για πληθώρα γενετικών νοσημάτων που μέχρι πρόσφατα ήταν αδύνατο να ανιχνευθούν προγεννητικά.

Συμπεράσματα: Στόχος για τις μελλοντικές έρευνες αποτελεί η περαιτέρω εξέλιξη του προγεννητικού ελέγχου, όσον αφορά την ανίχνευση περισσότερων νοσημάτων πιο νωρίς στην κύηση, με μεγαλύτερη αξιοπιστία και χωρίς κίνδυνο για την υγεία του εμβρύου και της μητέρας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έμβρυο, Διάγνωση, Πρώτο τρίμηνο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
251
Αριθμός σελίδων:
165
stefania+dimopoulou-mcs.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο