Σύγκριση σωματοδομής και κινηματικής ρίψης της μπάλας μεταξύ νεαρών ηλικιακών ομάδων της χειροσφαίρισης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1503678 368 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προπονησιολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-01
Έτος εκπόνησης:
2009
Συγγραφέας:
Βαρελτζής Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπάγιος Ι., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Μπουντόλος Κ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Κοτζαμανίδης Χ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση σωματοδομής και κινηματικής ρίψης της μπάλας μεταξύ νεαρών ηλικιακών ομάδων της χειροσφαίρισης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση σωματοδομής και κινηματικής ρίψης της μπάλας μεταξύ νεαρών ηλικιακών ομάδων της χειροσφαίρισης
Περίληψη:
Η ρίψη της μπάλας στη χειροσφαίριση αποτελεί μια βασική κινητική δραστηριότητα που έχει ως σκοπό να επιδειχθεί η αποτελεσματικότητα μέσω της επίτευξης τέρματος ή και της σωστής μεταβίβασης. Ως μια σύνθετη βαλλιστική ενέργεια πραγματοποιείται κυρίως διαμέσου της περιστροφικής κίνησης επιμέρους μελών του σώματος και με συνεχώς αυξανόμενη και ελεγχόμενη γωνιακή ταχύτητα (Atwater, 1979). Η εκτέλεσή της βασίζεται σε μια κινηματική αλληλουχία όλων των επιμέρους αρθρώσεων του σώματος, η οποία αρχίζει από τα κάτω άκρα και τον κορμό και τελειώνει στις φάλαγγες των δακτύλων του χεριού ρίψης (Joris et al., 1985).
Η μελέτη της κινηματικής ακολουθίας της ρίψης έχει γίνει κυρίως σε αθλητές του μπέιζμπολ, ενώ στη χειροσφαίριση, οι πληροφορίες είναι λιγοστές και αφορούν στην ταχύτητα της μπάλας. Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στη σχέση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών με την κινηματική της ρίψης, όπως και απουσία μελετών που να εξηγούν την επίδραση της χρονολογικής ηλικίας ή και εμπειρίας στη ρίψη με το κινηματικό πρότυπο ή και την αποτελεσματικότητα αυτής. Σκοπός της μελέτης είναι να εξεταστεί η επίδραση της χρονολογικής ηλικίας στο κινηματικό πρότυπο της ρίψης σε αγόρια 8-17 ετών που ασχολούνται με τη χειροσφαίριση. Ειδικότερα σ’ αυτή τη μελέτη εξετάζονται ερευνητικά ερωτήματα, όπως: α) Εάν διαφοροποιείται η ταχύτητα της μπάλας κατά τη διάρκεια της ρίψης μεταξύ επιμέρους ηλικιακών ομάδων στο εύρος των 8 έως 17 χρόνων; β) Εάν μεταβάλλονται τα κινηματικά χαρακτηριστικά των επιμέρους αρθρώσεων που συμμετέχουν στη ρίψη (ταχύτητα, επιτάχυνση) μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων; και γ) Εάν επιμέρους χαρακτηριστικά της σωματομορφίας, όπως οι επιμήκεις διαστάσεις επηρεάζουν το κινηματικό πρότυπο της ρίψης;
Στη μελέτη θα συμμετέχουν 80 αγόρια ηλικίας 8 έως 17 χρόνων, επιλεγμένα με τυχαία δειγματοληψία από σχολεία του Νομού Αττικής. Όλοι οι δοκιμαζόμενοι θα ασχολούνται αθλητικά με τη χειροσφαίριση και θα αγωνίζονται στα αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα ή θα λαμβάνουν μέρος σε οργανωμένα προγράμματα φυσικής αγωγής με κατεύθυνση τη χειροσφαίριση. Οι δοκιμαζόμενοι θα χωριστούν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες (των 20 ατόμων). Τα παιδιά ηλικίας 8-9 και 10-11 χρόνων, θα επιλεγούν από αθλητικά σωματεία, που καλλιεργούν τη χειροσφαίριση σ’ αυτές τις ηλικίες. Οι ηλικιακές ομάδες των 13-14 και 16-17 χρόνων θα επιλεγούν από σχολικές μονάδες οι οποίες έχουν Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης χειροσφαίρισης στα Γυμνάσια (ΤΑΔ) και τα Λύκεια (ΕΤΑΔ) του νομού.
Για τη συλλογή του υλικού θα χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι της σωματομετρίας και της βιντεογράφησης. Ειδικότερα, θα γίνουν επιλεγμένες μετρήσεις σωματομορφίας με αναφορά σε επιμήκεις σωματικές διαστάσεις, περιφέρειες οστών, διακονδυλικά πλάτη οστών και δερματικές πτυχές (Heyward & Stolarczyk, 1996). Επιπλέον, ο κάθε δοκιμαζόμενος θα εκτελέσει τρεις έως πέντε ρίψεις της μπάλας με συγκεκριμένο στόχο, οι οποίες θα καταγραφούν από 2 βιντεοκάμερες RedLake με συχνότητα δειγματοληψίας 125 Hz. Η συλλογή και η επεξεργασία των κινηματικών δεδομένων θα γίνει μέσω λογισμικού προγράμματος Peak Motus (Peak Performance Technοlogies, Inc.), προκειμένου να γίνει ανάλυση και των γραμμικών συνισταμένων των ταχυτήτων του ισχίου, ώμου, αγκώνα και καρπού. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν δείκτες μέσου επιπέδου και διασποράς, ενώ ο σχεδιασμός θα βασιστεί κυρίως α) στην απλή ανάλυση διακύμανσης με ανεξάρτητη την ηλικία και έλεγχος αυτής, όπως και β) στην ανάλυση συσχέτισης κατά Pearson (r), με επίπεδο σημαντικότητας p<.05.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
124
Αριθμός σελίδων:
87
Master - Ιωάννη Θ. Βαρελτζή 2008.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο