Δοκιμασίες αξιολόγησης φυσικών και τεχνικών ικανοτήτων καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1506389 958 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-01
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Καραγιάννη Μαρία-Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζαχαράκης Ε., Επίκουρος Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δοκιμασίες αξιολόγησης φυσικών και τεχνικών ικανοτήτων καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δοκιμασίες αξιολόγησης φυσικών και τεχνικών ικανοτήτων καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο
Περίληψη:
Η βοήθεια, που προσφέρει ο αθλητισμός στα άτομα με κινητικές αναπηρίες (ΑΚΑ), όσον αφορά την αποδοχή της κινητικής τους αναπηρίας και την αυτοπεποίθηση τους, συγκριτικά με αυτά που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι σημαντική (Robinson, 1975). Το γεγονός αυτό ώθησε τους ερευνητές από νωρίς ακόμα στην αξιολόγηση των ψυχολογικών τους χαρακτηριστικών (Jacobs, 1975). Ακολούθως, η μεγάλη συμμετοχή ατόμων με κινητικές αναπηρίες σε αθλητικές δραστηριότητες, δημιούργησε την ανάγκη εξεύρεσης επιστημονικών μεθόδων, παρόμοιων με αυτές που χρησιμοποιούνται στους αθλητές χωρίς κινητικές αναπηρίες (ΑΧΚΑ), για την καταγραφή και αξιολόγηση εκείνων των παραμέτρων βιολογικών και τεχνικών, που χαρακτηρίζουν τον αθλητή με αναπηρίες (Emes, 1977; Brasile, 1984).
Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις βιολογικές προσαρμογές το ενδιαφέρον των ερευνητών εστιάστηκε στην: α) καταγραφή και αξιολόγηση της αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας των αθλητών (Coutts et al., 1983; Veeger et al., 1991), β) σύγκριση των διαφόρων οργάνων μέτρησης, σχετικά με την εγκυρότητα και αξιοπιστία (Glaser et al., 1979; Gass and Camp, 1984; Arabi et al., 1997), γ) διαφορά στην επίδοση, ανάλογα με το είδος και το εύρος της αναπηρίας (Coutts et al., 1983; Hoffman, 1986), δ) σύγκριση των αποτελεσμάτων με τα αντίστοιχα των αθλητών χωρίς κινητικές αναπηρίες, κατά την άσκηση των άνω άκρων (Flandrois et al., 1986) και ε) δυνατότητα βελτίωσης της απόδοσης των αθλητών μέσω της άσκησης (Kofsky et al., 1983; Glaser, 1989; Van Der Woude et al., 1999). Ακόμα, σχετικά με την αξιολόγηση και βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο οι ερευνητές εφάρμοσαν δοκιμασίες στο γήπεδο παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε καλαθοσφαιριστές χωρίς κινητικές αναπηρίες (Brasile, 1984, 1986 a&b; Vanlerberghe and Slock, 1987; Αναστασιάδης, 1996). Όλα τα ανωτέρω αποσκοπούσαν στην αρτιότερη κατάρτιση κατάλληλων προπονητικών προγραμμάτων, που θα βασίζονται εκτός από την προσωπική εμπειρία, στην επιστημονική γνώση και θα έχουν ως σκοπό την αποτελεσματικότερη προετοιμασία των αθλητών με κινητικές αναπηρίες.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να καταγράψει τι δοκιμασίες αξιολόγησης των φυσικών και τεχνικών ικανοτήτων καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο.
Λέξεις-κλειδιά:
καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
43
Πτυχιακή Καραγιάννη pdf.pdf (784 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο