Μελέτη της έκφρασης του γονιδίου του ανθρώπινου μεταγραδικού παράγοντα ZNF519

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1914794 33 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Βιολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-09-13
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τσαγκαράκη Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Διδώ Βασιλακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Σόνια Τσιτήλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της έκφρασης του γονιδίου του ανθρώπινου μεταγραδικού παράγοντα ZNF519
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της έκφρασης του γονιδίου του ανθρώπινου μεταγραδικού παράγοντα ZNF519
Περίληψη:
Η ρύθμιση της μεταγραφής αποτελεί σημαντικό μέρος της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης. Ρυθμιστικές πρωτεΐνες- που ονομάζονται μεταγραφικοί παράγοντες (transcription factors)- ασκούν θετικό ή αρνητικό έλεγχο στη μεταγραφή δρώντας ως ενεργοποιητές ή καταστολείς Το μεταγραφικό ρυθμιστικό σύστημα, εξασφαλίζοντας την ορθή έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, παίζει κεντρικό ρόλο στον έλεγχο πολλών βιολογικών διαδικασιών. από την πορεία του κυτταρικού κύκλου και τη συντήρηση της ενδοκυτταρικής μεταβολικής και φυσιολογικής ισορροπίας, ως την κυτταρική διαφοροποίηση και αναπτυξιακή πορεία του οργανισμού.
Η εναλλακτική συρραφή των προδρόμων mRNA που κωδικοποιούν μεταγραφικούς παράγοντες οδηγεί στη σύνθεση ισομορφών που μπορεί να είναι ιστοειδικές ή ειδικές για συγκεκριμένα αναπτυξιακά στάδια. Έχει προταθεί ότι η εναλλακτική συρραφή θα μπορούσε να σχετίζεται με τις φαινοτυπικές διαφορές μεταξύ των οργανισμών.
Θέμα της διπλωματικής εργασίας είναι η ταυτοποίηση και η μελέτη της έκφρασης των εναλλακτικών μεταγράφων του ανθρώπινου γονιδίου ZNF519. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων NCBI, το γονίδιο ZNF519 κωδικοποιεί ένα μεταγραφικό παράγοντα με δάχτυλα ψευδαργύρου τύπου C2H2 και περιοχή KRAB. Δεδομένου ότι ο ρόλος του γονιδίου είναι ακόμα άγνωστος και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που προέκυψαν από προηγούμενες διπλωματικές εργασίες, εργαστήκαμε με σκοπό τη δημιουργία ενός λεπτομέρους προφίλ έκφρασης του γονιδίου ZNF519. Συγκεκριμένα, έγινε ανίχνευση και κλωνοποίηση εναλλακτικών μεταγράφων του γονιδίου. Η ταυτοποίηση εναλλακτικών μεταγράφων επιβεβαίωσε ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα δεν περιορίζεται στον αριθμό των γονιδίων που φαινομενικά διαθέτει, αλλά δημιουργεί εναλλακτικούς συνδυασμούς των εξωνίων ενός γονιδίου για να μπορέσει να καθοδηγήσει την ανάπτυξη ενός τόσο πολύπλοκου οργανισμού. Ακόμα, πραγματοποιήθηκε μελέτη της έκφρασης του γονιδίου ZNF519 σε καρκινικές κυτταρικές σειρές & καρκινικούς ιστούς και σε φυσιολογικούς εμβρυϊκούς & ενήλικους ιστούς. Η μελέτη της έκφρασης του γονιδίου έδειξε ότι πρέπει να κατέχει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη διαφόρων οργάνων κατά το εμβρυϊκό στάδιο αλλά και στη σωστή λειτουργία τους στο ενήλικο στάδιο του ανθρώπου. Σαφώς, συνίσταται περεταίρω έρευνα και μελέτη με σκοπό την εξακρίβωση του ρόλου του γονιδίου ZNF519.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ανθρώπινο γονίδιο, μεταγραφή, μεταγραφικός παράγοντας, δάχτυλα ψευδαργύρου, εναλλακτικά μετάγραφα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
36
Αριθμός σελίδων:
138