ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1915990 349 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-09-14
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
ΤΣΟΥΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νάστος Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της χωροχρονικής μεταβολής των βροχοπτώσεων στην Πελοπόννησο για την κλιματική περίοδο 1955-2010. Μια περίοδος πρέπει να υπερβαίνει τα 30 έτη για να θεωρείται κλιματική και αυτό συμβαίνει στην παρούσα περίπτωση και για τους δεκαέξι μετεωρολογικούς σταθμούς που επιλέχθηκαν για τη μελέτη αυτή. Γενικώς, οι χρονοσειρές θεωρούνται πλήρεις με εξαίρεση τους σταθμούς Καλάβρυτα, Άστρος, Μεθώνη, Διαβολίτσι, Γύθειο και Σπάρτη, όπου παρουσιάζονται αρκετά κενά στις χρονοσειρές στην παράμετρο του μηνιαίου ύψους υετού.
Για την μελέτη λοιπόν της χωροχρονικής μεταβολής των βροχοπτώσεων μελετήθηκαν οι μέσες τιμές ξηρής περιόδου (Απρίλιος-Σεπτέμβριος), οι μέσες τιμές υγρής περιόδου (Οκτώβριος-Μάρτιος) και οι μέσες ετήσιες τιμές του ύψους υετού στους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΒΔ Πελοποννήσου (Άραξος, Πάτρα, Καλάβρυτα, Ανδραβίδα, Πύργος), της ΒΑ Πελοποννήσου [Άργος (Πυργέλα), Στεφάνι, Βέλο], της Κεντρικής Πελοποννήσου (Τρίπολη, Άστρος, Λεωνίδιο), της ΝΔ Πελοποννήσου (Μεθώνη, Καλαμάτα, Διαβολίτσι) και της ΝΑ Πελοποννήσου (Γύθειο, Σπάρτη).
Η επεξεργασία των κλιματικών δεδομένων έγινε μέσω του προγράμματος Microsoft Office Excel 2016. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων των μηνιαίων τιμών της παραμέτρου του υετού, ανά μετεωρολογικό σταθμό για την περίοδο μελέτης του κάθε σταθμού. Επίσης, εκπονήθηκαν πίνακες με μέσες τιμές της παραμέτρου του υετού για την υγρή περίοδο (Οκτώβριος-Μάρτιος) και την ξηρή περίοδο (Απρίλιος-Σεπτέμβριος) και στην συνέχεια έγιναν διαγράμματα διαχρονικής μεταβολής της βροχής για κάθε περίοδο, ανά μετεωρολογικό σταθμό για την περίοδο μελέτης του σταθμού. Έπειτα, υπολογίστηκαν, οι μέσες ετήσιες τιμές της παραμέτρου αυτής ανά μετεωρολογικό σταθμό και δημιουργήθηκαν διαγράμματα διαχρονικής μεταβολής της βροχής. Στη συνέχεια, υπολογίστηκε το μέσο ύψος υετού ανά μήνα για τα έτη 1955-2010, για κάθε έναν μετεωρολογικό σταθμό και δημιουργήθηκαν τα διαγράμματα ενδοετήσιας μεταβολής της βροχής. Για την μελέτη των διαγραμμάτων και την εκπόνηση κάποιων αρχικών σχολίων και συμπερασμάτων χρησιμοποιήθηκαν η γραμμική τάση, η πολυωνυμική γραμμή τάσης και ο συντελεστής συσχέτισης (R2). Τέλος, έγινε και η επεξεργασία των δεδομένων μέσω Surfer 8 για τη δημιουργία χαρτών χωροχρονικής μεταβολής του υετού.
Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα μελέτη είναι πως το μηνιαίο ύψος υετού ακολουθεί πτωτική τάση στην Δυτική Πελοπόννησο (Βορειοδυτική και Νοτιοδυτική) από το 1962 και μετά, στην Κεντρική Πελοπόννησο από το 1962 και 1980 και μετά, και στην Ανατολική Πελοπόννησο (Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική) από το 1982 και 1987 και μετά, με ελάχιστες εξαιρέσεις σταθμών, στους οποίους παρατηρούμε να εμφανίζεται αυξητική τάση των τιμών. Οι μέσες τιμές μειώνονται από την Δυτική και Νοτιοανατολική προς την Κεντρική Πελοπόννησο και από την Κεντρική προς την Βορειοανατολική Πελοπόννησο. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι μέσες τιμές στην Δυτική Πελοπόννησο είναι υψηλότερες (λόγω του ηπειρωτικού, πιο υγρού κλίματος στο εσωτερικό) παρόλο που ακολουθούν πτωτική πορεία όπως και οι μέσες τιμές της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου (λόγω μεγαλύτερου υψομέτρου και ηπειρωτικού κλίματος). Στην Κεντρική Πελοπόννησο οι μέσες τιμές είναι λίγο χαμηλότερες από της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, εξαιτίας ενός εκτεταμμένου οροπέδιου που περιτρυγυρίζεται από βουνά (λόγω της ηπειρωτικής της τοποθεσίας και του υψηλού υψομέτρου της, το κλίμα είναι μεταβαλλόμενο μεταξύ του μεσογειακού και του ηπειρωτικού, με ζεστά ξηρά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες) και ιδίως στην κεντροανατολική Πελοπόννησο οι μέσες τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές γιατί υπάρχουν πεδιάδες κοντά στη θάλασσα και το κλίμα εκεί είναι μεσογειακό με θερμά και ξηρά καλοκαίρια, καθώς και ήπιους χειμώνες. Οι μέσες τιμές στην Βορειοανατολική Πελοπόννησο είναι ακόμα πιο χαμηλότερες από της Κεντρικής Πελοποννήσου, οι μικρότερες σε όλη την Πελοπόννησο, και αυτό οφείλεται στα χαμηλότερα υψόμετρα και στο ότι το κλίμα της είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και ξηρό, θερμό καλοκαίρι.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Υετός, Τάσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
14
Αριθμός σελίδων:
113