Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική: Η Περίπτωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1921076 319 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-09-18
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κυρίου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνιος Κόντης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική: Η Περίπτωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική: Η Περίπτωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
Περίληψη:
Η ενέργεια αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ανάπτυξη και την ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας της επηρεάζει σημαντικά την εξωτερική πολιτική των κρατών και τις σχέσεις που επιλέγουν να ανατπύξουν με τα υπόλοιπα κράτη. Τα ενεργειακά αποθέματα μπορεί να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη συνεργατικών δεσμών ανάμεσα στα κράτη ή την πηγή διαμαχών. Οι πρόσφατες ενεργειακές ανακαλύψεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν δημιουργήσει συμμαχίες αλλά και αντιπαλότητες ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.
Τα μεγάλα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου έχουν οδηγήσει τα κράτη σε συνεργασία μεταξύ τους, καθώς και με την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον κόμβο διαμετκόμισης της παραγόμενης ενέργειας από τα κράτη της περιοχής προς την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη, η Τουρκία δυσχεραίνει τις προσπάθειες των προαναφερθέντων κρατών και επιδιώκει να επωφεληθεί και η ίδια από τα ενεργειακά αποθέματα της Ν.Α Μεσογείου με το να αναδειχθεί η κύρια διαμετακομιστική χώρα της περιοχής. Η συνεργασία των τεσσάρων κρατών δύναται να επαναφέρει τη σταθερότητα σε αυτή την πολυτάραχη περιοχή του πλανήτη.
Η Ε.Ε αντιμετωπίζει σημαντικές ενεργειακές ελλείψεις και ανάγκαζεται να εισάγει ενέργεια από τρίτες χώρες. Στην προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, η Ένωση έστρεψε το ενδιαφέρον της στα ενεργειακά κοιτάσματα των κρατών της Ν.Α Μεσογείου. Η εισαγωγές ενέργειας από τα κράτη της περιοχής καθώς και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα οδηγήσουν την Ε.Ε σε μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ενέργεια, εξωτερική πολιτική, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγωγός, διαμετακόμιση, συμμαχίες, διαμάχες, ισχύς, αυτάρκεια, ασφάλεια, οικονομία, σταθερότητα, ανταγωνισμός, κοιτάσματα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
49
kyriou.dissertation.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο