Σύγκριση MySQL με MongoDB στο μετροπρόγραμμα TPC-H

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1506261 966 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Σαρτζετάκης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξης Δελής, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση MySQL με MongoDB στο μετροπρόγραμμα TPC-H
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση MySQL με MongoDB στο μετροπρόγραμμα TPC-H
Περίληψη:
Η ραγδαία αύξηση του όγκου των δεδομένων τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρκετών προβλημάτων λόγω θεμάτων επεκτασιμότητας που έχουν οι τεχνολογίες αποθήκευσης δεδομένων, με την απόδοση τους να μειώνεται εκθετικά. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν, παρά το μέγεθος των βάσεων δεδομένων, υπάρχουν και εκατομμύρια οντότητες που αιτούν πρόσβαση σε αυτές την ίδια χρονική στιγμή.
Επί δεκαετίες, το Σχεσιακό Σύστημα Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων (RDBMS) ήταν η κυρίαρχη τεχνολογία αποθήκευσης των δεδομένων, πράγμα το οποίο προβλημάτισε πολλούς ερευνητές και επιστήμονες εξαιτίας των προβλημάτων που άρχισαν να εμφανίζουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καινούργιων τεχνολογιών για την επίλυση αυτών αλλά και για την παροχή περισσοτέρων δυνατοτήτων. Μια από αυτές τις τεχνολογίες και πιο δημοφιλής είναι οι NoSQL Βάσεις Δεδομένων.
Ο στόχος αυτής της εργασίας είναι να εξετάσει και να συγκρίνει τις RDBMS και NoSQL Βάσεις Δεδομένων ως προς την απόδοση και τη συμπεριφορά, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και όταν ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται. Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε ότι η MongoDB αποδίδει καλύτερα σε πολύπλοκα ερωτήματα, με κόστος όμως το μεγαλύτερο όγκο των βάσεων που δημιουργούν λόγω των διπλότυπων δεδομένων. Επίσης, το μέγεθος της βάσης δεδομένων δεν φαίνεται να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιλογής αφού οι αποδόσεις δεν ήταν τρομερά διαφορετικές όσο αυξανόταν το μέγεθος των βάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων, NoSQL Βάσεις Δεδομένων, MySQL, MongoDB, TPC-H
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
17
Αριθμός σελίδων:
110
Bachelor Thesis Dimitrios Sartzetakis.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο