Δυναμική ρύθμιση παραμέτρων επιδημικών αλγόριθμων στον κινητό υπολογισμό

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1506396 926 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-01
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Φουντουκίδου Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στάθης Χατζηευθυμιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικης & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δυναμική ρύθμιση παραμέτρων επιδημικών αλγόριθμων στον κινητό υπολογισμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δυναμική ρύθμιση παραμέτρων επιδημικών αλγόριθμων στον κινητό υπολογισμό
Περίληψη:
Η κινητικότητα αποτελεί το πιο διακριτικό γνώρισμα της σημερινής εποχής. Οι εφαρμογές χρειάζεται να λειτουργήσουν υπό συνθήκες απουσίας σταθερής υποδομής, ένεκα ασύμφορης ή αδύνατης δημιουργίας, ενώ η μετάδοση των δεδομένων γίνεται σε δίκτυα ευμετάβλητης σύνθεσης, πάνω από ασταθείς ζεύξεις και με τους κόμβους να εμφανίζουν συχνές μεταπομπές. Επιβάλλεται, επομένως, η υιοθέτηση ενός σχήματος που θα παρέχει ικανοποιητικές εγγυήσεις αξιόπιστης μετάδοσης της πληροφορίας αλλά ταυτόχρονα θα είναι ελαστικό σε προσωρινές αποτυχίες ή μόνιμες αποσυνδέσεις κόμβων. Αυτού του είδους τα χαρακτηριστικά εντοπίζονται συνδυαστικά στη συμπεριφορά των επιδημικών αλγόριθμων.
Πρόκειται για μοντέλα πιθανοθεωρητικής μετάδοσης της πληροφορίας, υπό την έννοια ότι τα δεδομένα δεν επιμολύνουν καθολικά το δίκτυο αλλά η επικοινωνία πραγματοποιείται επιλεκτικά, βάσει παραμέτρων διάχυσης. Αυτές οι παράμετροι μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε με αυθαίρετα υψηλή πιθανότητα να παρέχεται η εγγενής αξιοπιστία που παρέχουν και οι ντετερμινιστικοί αλγόριθμοι.
Με σκοπό τη βελτιστοποίηση της σχέσης κατανάλωσης ενέργειας – ποιότητας δεδομένων δικτύου και προκειμένου να ενισχυθεί η επιλεκτικότητα, το προτεινόμενο μοντέλο επιδημικού αλγόριθμου ανταμείβει τα σημαντικά δεδομένα μέσω ενίσχυσης της τιμής των σχετικών μεταβλητών διάχυσης ενώ αντίστοιχα η επικοινωνία λιγότερο σημαντικών δεδομένων γίνεται με μικρότερη πιθανότητα προώθησης, χάριν εξοικονόμησης ενέργειας. Η σπουδαιότητα της προς μετάδοση πληροφορίας ποσοτικοποιείται συναρτήσει της απόκλισης που η τελευταία εμφανίζει από τις προγενέστερες τιμές δειγματοληψίας και ως εκ τούτου, η επίδοση της επιδημικής διάχυσης συνδέεται άμεσα με την ποιότητα των δειγμάτων και κατά συνέπεια τη φύση του αλγόριθμου δειγματοληψίας.
Η πειραματική σύγκριση του ίδιου σχήματος επιδημικής μετάδοσης πληροφορίας για δύο διαφορετικούς αλγόριθμους δειγματοληψίας επαληθεύει την ανωτέρω αντίληψη. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή σταθερής συχνότητας δειγματοληψίας σε ένα τυχαίο ρεύμα δεδομένων παρουσιάζει χειρότερη αναλογία κόστους – οφέλους σε σχέση με το προτεινόμενο σχήμα μη ομοιόμορφης δειγματοληψίας, όπου η περίοδος δειγματοληψίας προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του ρεύματος δεδομένων.
Με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε σε μια τεχνολογία όπου το λογισμικό καθορίζει τις δυνατότητες που θα έχει το υλικό, προσφέροντας ιδανική παραμετροποίηση, προσαρμοσμένη στα μέτρα έκαστης εφαρμογής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
επιδημικοί αλγόριθμοι, ρύθμιση παραμέτρων, πιθανοθεωρητική διάχυση πληροφορίας, κινητά δίκτυα, δειγματοληψία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
12
Αριθμός σελίδων:
68