Risk assessment of Perfluoroalkylated substances (PFASs) through the determination of their concentration in various food matrices

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1309712 536 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας ΙΙΙ [Ανόργανη Χημεία – Ανόργανη Χημική Τεχνολογία – Περιβαλλοντική Χημεία]
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-06-07
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Ζαφειράκη Ευφροσύνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δασενάκης Εμμανουήλ Καθηγητής (Επιβλέπων), Μπακέας Ευάγγελος Αναπλ. Καθηγητής, Λεοντιάδης Λεόντιος Ερευνητής Α΄
Πρωτότυπος Τίτλος:
Risk assessment of Perfluoroalkylated substances (PFASs) through the determination of their concentration in various food matrices
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έκθεση αξιολόγησης κινδύνου Υπερφθοροαλκυλιωμένων ουσιών μέσω του προσδιορισμού της συγκέντρωσής τους σε δείγματα τροφίμων
Περίληψη:
Η παρουσία περιβαλλοντικών ρύπων, όπως αυτή των υπερφθοροαλκυλιωμένων ενώσεων
(PFASs) αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την ασφάλεια τροφίμων. Τις
τελευταίες δεκαετίες, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις
PFASs αυξάνεται συνεχώς, ενώ παράλληλα αρκετές μελέτες προσανατολίζονται στον
προσδιορισμό τους κυρίως σε δείγματα τροφίμων. Παρόλα αυτά, σαφή συμπεράσματα
σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου λόγω έκθεσης σε PFASs μέσω της
διατροφής, δεν έχουν ακόμα εξαχθεί, καθώς οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι
ανεπαρκείς. Συνεπώς, περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα θεωρείται
απαραίτητη.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση του κινδύνου των PFASs μέσω του
προσδιορισμού των συγκεντρώσεών τους σε διάφορα είδη τροφίμων, πόσιμο νερό και
υλικά συσκευασίας τροφίμων. Για την ανίχνευση των PFASs στα προαναφερθέντα
δείγματα, αναπτύχθηκαν ευαίσθητες και επιλεκτικές αναλυτικές μέθοδοι.
Συγκεκριμένα, η παρούσα μελέτη, εκτός της ανάπτυξης αναλυτικών μεθόδων
αποτελείται απο πέντε διαφορετικά τμήματα: (1) Προσδιορισμός των PFCs σε
διάφορα υλικά συσκευασίας τροφίμων της ελληνικής αγοράς, (2) Επίπεδα PFCs σε
ωμά και μαγειρεμένα ψάρια και οστρακοειδή από τη Μεσόγειο θάλασσα, (3) Επίπεδα
PFASs σε αυγά κότας οικιακής ή εμπορικής παραγωγής από την Ελλάδα και την
Ολλανδία, (4) Προσδιορισμός PFASs σε πόσιμο νερό από την Ολλανδία και την
Ελλάδα, (5) Επίπεδα PFASs σε βρώσιμο ήπαρ από ζώα ελευθέρας βοσκής,
συμπεριλαμβανομένης μελέτης της συσσώρευσης των ενώσεων σε πρόβατα που έχουν
τραφεί με μολυσμένη τροφή.
Λέξεις-κλειδιά:
Υπερφθορoαλκυλιωμένες ενώσεις , Τρόφιμα , Πόσιμο νερό, Πακέτα συσκευασίας τροφίμων, LC-MS/MS
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
19-22, 178
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
224
Αριθμός σελίδων:
230