Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δασενάκης Εμμανουήλ Καθηγητής (Επιβλέπων), Μπακέας Ευάγγελος Αναπλ. Καθηγητής, Λεοντιάδης Λεόντιος Ερευνητής Α΄
Περίληψη:
Η παρουσία περιβαλλοντικών ρύπων, όπως αυτή των υπερφθοροαλκυλιωμένων ενώσεων
(PFASs) αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την ασφάλεια τροφίμων. Τις
τελευταίες δεκαετίες, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις
PFASs αυξάνεται συνεχώς, ενώ παράλληλα αρκετές μελέτες προσανατολίζονται στον
προσδιορισμό τους κυρίως σε δείγματα τροφίμων. Παρόλα αυτά, σαφή συμπεράσματα
σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου λόγω έκθεσης σε PFASs μέσω της
διατροφής, δεν έχουν ακόμα εξαχθεί, καθώς οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι
ανεπαρκείς. Συνεπώς, περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα θεωρείται
απαραίτητη.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση του κινδύνου των PFASs μέσω του
προσδιορισμού των συγκεντρώσεών τους σε διάφορα είδη τροφίμων, πόσιμο νερό και
υλικά συσκευασίας τροφίμων. Για την ανίχνευση των PFASs στα προαναφερθέντα
δείγματα, αναπτύχθηκαν ευαίσθητες και επιλεκτικές αναλυτικές μέθοδοι.
Συγκεκριμένα, η παρούσα μελέτη, εκτός της ανάπτυξης αναλυτικών μεθόδων
αποτελείται απο πέντε διαφορετικά τμήματα: (1) Προσδιορισμός των PFCs σε
διάφορα υλικά συσκευασίας τροφίμων της ελληνικής αγοράς, (2) Επίπεδα PFCs σε
ωμά και μαγειρεμένα ψάρια και οστρακοειδή από τη Μεσόγειο θάλασσα, (3) Επίπεδα
PFASs σε αυγά κότας οικιακής ή εμπορικής παραγωγής από την Ελλάδα και την
Ολλανδία, (4) Προσδιορισμός PFASs σε πόσιμο νερό από την Ολλανδία και την
Ελλάδα, (5) Επίπεδα PFASs σε βρώσιμο ήπαρ από ζώα ελευθέρας βοσκής,
συμπεριλαμβανομένης μελέτης της συσσώρευσης των ενώσεων σε πρόβατα που έχουν
τραφεί με μολυσμένη τροφή.
Λέξεις-κλειδιά:
Υπερφθορoαλκυλιωμένες ενώσεις , Τρόφιμα , Πόσιμο νερό, Πακέτα συσκευασίας τροφίμων, LC-MS/MS