Βιολογική καλλιέργεια του δένδρου της ελιάς. Ασπίδα προστασίας της υγείας και συμβολή στην διατήρηση του περιβάλλοντος. Η περίπτωση της ελιάς στον νομό Μεσσηνίας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1310393 359 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-06-28
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Γαλανοπούλου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Π.Νικολοπούλου-Σταμάτη καθηγήτρια παθολογικής ανατομικής, Διευθύντρια και επιστημονική υπεύθυνη του ΠΜΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιολογική καλλιέργεια του δένδρου της ελιάς. Ασπίδα προστασίας της υγείας και συμβολή στην διατήρηση του περιβάλλοντος. Η περίπτωση της ελιάς στον νομό Μεσσηνίας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Biological cultivate of olive tree. Protective shield for health and contribucion in environment preservation. The case of Messinian olive tree.
Περίληψη:
Η ελιά είναι θεϊκό δώρο στην Ελλάδα και εδώ καλλιεργείται έως σήμερα σαν
μοναδική σε ευδοκιμία χώρα. Περάσαμε στη βιολογική καλλιέργεια τα τελευταία
χρόνια, ζητώντας λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η συμβατική καλλιέργεια.
Έχουν δοθεί κίνητρα για τη βιολογική καλλιέργεια της
ελιάς, η οποία έχει το δικό της τρόπο ώστε να καλλιεργηθεί και να δώσει τον
καρπό της. Επίσης, υπάρχει ειδικό νομικό πλαίσιο με κανονισμούς από την
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Η ελιά έχει πάρα πολλούς εχθρούς και διατίθεται βιολογικός και χημικός έλεγχος
των επιβλαβών εντόμων. Στη συμβατική καλλιέργεια χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα
φυτοφάρμακα και τα χημικά λιπάσματα όπου έχουν οξύ, άμεσο ή χρόνιο αντίκτυπο
στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.
Από τα προϊόντα, βρώσιμη ελιά και λάδι, λείπουν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και
δηλητηρίων που θα υπήρχαν σε άλλες περιπτώσεις. Τα φυτοφάρμακα δε σκοτώνουν
μόνο τους παθογόνους οργανισμούς, αλλά και οργανισμούς που είναι ωφέλιμοι και
χρειάζονται στο περιβάλλον. Mολύνεται
το έδαφος με την παραμονή και συσσώρευση φυτοφαρμάκων και τα νερά, αφού εκεί
καταλήγουν τα φυτοφάρμακα με τη συμπεριφορά τους. Η ελιά είναι βασικός καρπός
στη μεσογειακή διατροφή και στην Ιατρική. Το
βιολογικό λάδι είναι ένα από τα δυναμικότερα και σημαντικότερα γεωργικά
προϊόντα της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Το οικονομικό περιβάλλον που
καλείται να λειτουργήσει είναι ο σκληρός ανταγωνισμός αφού η
φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί
προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο είναι το
καλύτερο της αγοράς και πρώτο από αυτό είναι το Μεσσηνιακό λάδι, το οποίο έχει
λάβει κατά καιρούς επίσημες διακρίσεις και μετάλλια.
Είναι ανάγκη να γίνει εκμετάλλευση σε εθνικό επίπεδο και να μπαίνει στις ξένες
αγορές απευθείας ως ελληνικό, αφού μέχρι τώρα αναμειγνύεται με 12 ιταλικά και
ισπανικά λάδια με υψηλά οξέα. Η ελληνική βιολογική βρώσιμη ελιά της Μεσσηνίας
έχει επίσης κατακλύσει την αγορά της βορείου Αμερικής και του Καναδά και
αναμένεται, αν επεκτείνεται με αυτό το ρυθμό, να έχουμε τα πρώτα θετικά
οικονομικά αποτελέσματα.
Αυτή η καλλιέργεια υπόσχεται πολλά, αρκεί να γίνει η σωστή και όπως πρέπει
διαχείριση του όλου θέματος. Είναι ελπίδα για την εθνική μας κρίση και ελπίδα
για το περιβάλλον για το μέλλον του πλανήτη και τους απόγονους του ανθρώπου.
Λέξεις-κλειδιά:
Βιολογικό καλλιέργεια, Υγεία, Ελιά, Λάδι, Περιβάλλον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
75