Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και επιπτώσεις στην παιδική υγεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:1310430 381 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-05-30
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Τρίχου Ευστρατία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επιβλέπων/ουσα καθηγητής/τρια ΜΔΕ: Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Επιστημονική Υπεύθυνη ΠΜΣ, Καθ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Πρόεδρος καθηγητής/τρια ΜΔΕ: Ν. Καβαντζάς, Καθ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μέλος καθηγητής/τρια ΜΔΕ: Α. Ντονά, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξολογικής Παν/μίου Αθηνών ΑΘΗΝΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και επιπτώσεις στην παιδική υγεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Genetically modified foods and effects on child health
Περίληψη:
Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) είναι οργανισμοί των οποίων το
γενετικό υλικό έχει τροποποιηθεί κατά μη φυσιολογικό τρόπο (π.χ. φυσική
αναπαραγωγή και/ή φυσικός ανασυνδυασμός). Η παρούσα μελέτη εστιάζει σ’ ένα
φλέγον όσο και αμφιλεγόμενο ζήτημα για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Η προώθηση των
Γενετικά τροποποιημένων ειδών θεωρείται από πολλούς ως ένα ακόμα μέσω αύξησης
των κερδών των επιχειρήσεων, ως ένα ακόμα μέσο αποπροσανατολισμού των λαών από
τις κυβερνήσεις, ως ένας ακόμα πειραματισμός των επιστημόνων στον άνθρωπο.
Μέσα από τη παρούσα εργασία λαμβάνονται από τον αναγνώστη στοιχεία για τα
γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τις επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον στην
οικονομία και στην κοινωνία, τις επιπτώσεις στα παιδιά.
Όμως υπάρχουν και μειονεκτήματα. Η κριτική για τα γενετικά
τροποποιημένα τρόφιμα εμπίπτει σε τρεις κατηγορίες: στους περιβαλλοντικούς
κινδύνους, στους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και στις οικονομικές
ανησυχίες.
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αφορούν την ακούσια βλάβη σε άλλους οργανισμούς,
την μειωμένη αποτελεσματικότητα των φυτοφαρμάκων. Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη
υγεία σχετίζονται με αλλεργιογόνο και άλλες επιπτώσεις. Υπάρχει
μια πιθανότητα ότι η εισαγωγή ενός γονιδίου σε ένα φυτό μπορεί να δημιουργήσει
ένα νέο αλλεργιογόνο ή να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στα ευαίσθητα άτομα.
Οι Οικονομικές ανησυχίες έχουν να κάνουν με την εισαγωγή ενός γενετικά
τροποποιημένου τροφίμου στην αγορά, μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των καταναλωτών ανησυχούν ότι η κατοχύρωση αυτών των
νέων φυτικών ποικιλιών, θα αυξήσει αρκετά την τιμή των σπόρων, ώστε οι μικροί
αγρότες και οι χώρες του τρίτου κόσμου δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν
οικονομικά να αγοράσουν τους σπόρους για τις γενετικά τροποποιημένες
καλλιέργειες.
Λέξεις-κλειδιά:
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, Τρόφιμα, Παιδιά, Επιπτώσεις, Υγεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
55
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

document.pdf
590 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.