Κρέας και προϊόντα κρέατος: επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και τρόποι διαχείρισης των επιπτώσεων αυτών

Διπλωματική Εργασία uoadl:1312300 262 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-02-01
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Κυριαζή Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καθηγητής Ιωάννης Τσάκνης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κρέας και προϊόντα κρέατος: επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και τρόποι διαχείρισης των επιπτώσεων αυτών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Τα τελευταία 30 χρόνια οι απαιτήσεις για την παραγωγή κρέατος έχουν
τετραπλασιαστεί. Όμως, οι αυξανόμενες ανάγκες για κρέας και για προϊόντα
κρέατος έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Το
περιβάλλον επιβαρύνεται από την εκτροφή των ζώων, την παραγωγή του κρέατος και
των προϊόντων του. Ειδικότερα, επιβαρύνεται το έδαφος μέσω της εκτεταμένης
βόσκησης που επιφέρει σοβαρές βλάβες στο έδαφος, το νερό από την διάθεση των
αποβλήτων και την καλλιέργεια μεγάλων ποστήτων ζωοτροφών και ο αέρας από τα
αέρια που απελευθερώνονται συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όλες οι
επιπτώσεις αυτές συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και μάλιστα η κτηνοτροφία
μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός παράγοντας. Η κτηνοτροφία έχει επιπλέον
κατηγορηθεί για την εκδήλωση προβλημάτων και στην υγεία του ανθρώπου.
Επιπτώσεις στην υγεία προκύπτουν από την κατανάλωση και εκτροφή του κρέατος.
Αρχικά, συμβάλλει στις επιπτώσεις στην υγεία που προκύπτουν από την κλιματική
αλλαγή. Επιπλέον, προβλήματα έχουν παρτηρηθεί από την κατανάλωση νερού με
υψηλά επίπεδα νιτρικών (μεθαιμοσφαιριναιμία), μέσω της μόλυνσης των υδάτων με
ζωικά απόβλητα και μετά από την κατανάλωση μολυνσένου κρέατος που προέρχεται
από την βόσκηση των ζώων σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από διοξίνες και βαρέα
μέταλλα. Ακόμα, μελέτες γίνονται συνεχώς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων
σχετικά με την εκδήλωση προβλήματων στην υγεία των ανθρώπων μετά από την
κατανάλωση κρεάτος, στο οποίο έχει γίνει η χρήση αντιβιοτικών και ορμονών. Η
χρήση των αντιβιοτικών έχει κατηγορηθεί, χώρις να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα,
ότι επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία από την ανάπτυξη ανθεκτικότητας των
μικροοργανισμών (πχ. Salmonella, Campylobacter) στα αντιβιοτικά. Η χρήση
ορμονών έχει απαγορευθεί, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία για επιπτώσεις που
μπορεί να έχει στην υγεία του ανθρώπου. Από τα παραπάνω προκύπτει επιτακτική
ανάγκη να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση όλων των
παραπάνω προβλημάτων, όπως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παραγωγών και
καταναλωτών για τα προβλήματα που δημιουργεί η κτηνοτροφία.
Λέξεις-κλειδιά:
Κτηνοτροφία , Κλιματική αλλαγή , Υγεία, Αέρια του θερμοκηπίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

document.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.