Μελέτη της επίδρασης της διατροφής στην ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου

Διπλωματική Εργασία uoadl:1312458 302 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοστατιστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-07-04
Έτος εκπόνησης:
2012
Συγγραφέας:
Σιακαβέλλας Σπυρίδων
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επικ. Καθ. Χριστίνα Μπάμια, Καθ. Αντωνία Τριχοπούλου, Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ Γεώργιος Μπάμιας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης της διατροφής στην ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Παρά τη σταδιακή μείωση της επίπτωσης του, ο καρκίνος του στομάχου παραμένει η
δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου σχετιζόμενου με νεοπλασία. Έχει προταθεί ότι
ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο
ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου. Παράλληλα, διάφορες μελέτες έχουν αναδείξει ότι η
παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) έχει συσχετιστεί με μειωμένη επίπτωση
διαφόρων μορφών νεοπλασίας.
Σκοπός μας ήταν να ερευνηθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης συγκεκριμένων
διατροφικών στοιχείων, καθώς και της συμμόρφωσης στο διατροφικό πρότυπο της ΜΔ
με την επίπτωση του γαστρικού καρκίνου στο ελληνικό τμήμα της προοπτικής
πολυκεντρικής μελέτης ΕPIC (European Prospective Investigation into Cancer and
nutrition).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργού παρακολούθησης (follow-up) των 26426 (εκ
των οποίων οι 10972 ήταν άνδρες και οι 15454 ήταν γυναίκες) συμμετεχόντων
(διάμεση τιμή 10,7 ετών παρακολούθησης με συνολικά 258.977 άτομα-έτη),
διαγνώστηκαν 61 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου (0,23% του συνόλου των
συμμετεχόντων εκ των οποίων 42 άνδρες και 19 γυναίκες). Οι διατροφικές
συνήθειες των συμμετεχόντων καταγράφηκαν στην εισαγωγή τους στη μελέτη, με τη
βοήθεια ενός πιστοποιημένου (validated), ημιποσοτικού ερωτηματολόγιου, το οποίο
συμπληρωνόταν από τον ίδιο το συμμετέχοντα, παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου
προσωπικού. Τα δεδομένα μας αναλύθηκαν με την ημιπαραμετρική μέθοδο αναλογικών
κινδύνων του Cox, ελέγχοντας παράλληλα για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.
Παρατηρήθηκαν αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ της επίπτωσης του καρκίνου του
στομάχου και της κατανάλωσης ελαιόλαδου (αναλογία κινδύνου ανά gr/ημέρα: 0.985,
95 % διάστημα εμπιστοσύνης, 0.97 – 0.99), μονοακόρεστων λιπιδίων (αναλογία
κινδύνου ανά gr/ημέρα: 0.974, 95 % διάστημα εμπιστοσύνης, 0.95 – 0.99), καθώς
και με τη συμμόρφωση στη θρησκευτική δίαιτα της Ορθόδοξης Εκκλησίας (αναλογία
κινδύνου: 0.535, 95 % διάστημα εμπιστοσύνης, 0.34 – 0.85). Από την άλλη, η
κατανάλωση αλμυρών μπισκότων και κράκερ φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο
κίνδυνο ανάπτυξης γαστρικής νεοπλασίας (αναλογία κινδύνου ανά gr/ημέρα; 1.073,
95 % διάστημα εμπιστοσύνης, 1.03 – 1.12). Δεν αναδείχθηκε κάποια στατιστικά
σημαντική σχέση μεταξύ της συμμόρφωσης στο διατροφικό πρότυπο της ΜΔ και της
εμφάνισης γαστρικού καρκίνου, πιθανώς λόγω έλλειψης ισχύος στα δεδομένα μας.
Συνοψίζοντας, αναφέρουμε ότι σε μία προοπτική μελέτη κοορτής στον ελληνικό
πληθυσμό βρήκαμε ενδείξεις συσχέτισης της επίπτωσης του γαστρικού καρκίνου με
την κατανάλωση συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων και με τη συμμόρφωση στη
θρησκευτική δίαιτα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Λέξεις-κλειδιά:
Γαστρικός Καρκίνος, Μεσογειακή Διατροφή, Ελαιόλαδο, Ανάλυση Επιβίωσης, Μελέτη EPIC
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
61
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

document.pdf
940 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.