Υλοποίηση της γλώσσας Λογικού Προγραμματισμού PrefLog

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1324929 860 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-21
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Ζογμπή Λυδία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Ροντογιάννης, Καθηγητής, τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υλοποίηση της γλώσσας Λογικού Προγραμματισμού PrefLog
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υλοποίηση της γλώσσας Λογικού Προγραμματισμού PrefLog
Περίληψη:
Οι γλώσσες Λογικού Προγραμματισμού στηρίζονται στη λογική πρώτης τάξης (first order logic) και αποτελούνται από ένα σύνολο λογικών κανόνων που εκφράζουν το ζητούμενο του προβλήματος. Ακόµα και χωρίς συναρτησιακά σύµβολα, οι λογικοί κανόνες έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν υπολογισµούς που δεν εκφράζονται στις συµβατικές γλώσσες χειρισµού δεδοµένων. Παρόλα αυτά όμως, δεν ήταν εφικτή η έκφραση προτιμήσεων, καθώς για κάθε πρόγραμμα, δύο είναι οι πιθανές καταστάσεις για οποιοδήποτε ερώτημα τεθεί. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εκάστοτε προγράμματος, κάτι μπορεί να ισχύει και να είναι αληθές ή να μην ισχύει και να είναι ψευδές.
Στα πλαίσια αυτής της πτυχιακής εργασίας, θα παρουσιαστεί η υλοποίηση μιας νέας γλώσσας Λογικού Προγραμματισμού η οποία θα δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να δηλώσει προτιμήσεις με τη χρήση ειδικών τελεστών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός μη πεπερασμένου συνόλου από τιμές αληθείας. Η υλοποίηση αυτή έχει στηριχθεί στην ήδη υπάρχον σύστημα IRIS Reasoner και με τις κατάλληλες δομές δεδομένων και αλλαγές επιτυγχάνεται η επιπλέον εκφραστικότητα που επιθυμούμε. Στόχος είναι η νέα γλώσσα να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική στην εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά ταυτόχρονα και εύκολη για κάθε χρήστη να τη χρησιμοποιήσει.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Λογική πρώτης τάξης, Προτιμήσεις, Λογικοί κανόνες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
4
Αριθμός σελίδων:
35