Υπερτασικές διαταραχές κύησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1324980 406 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-25
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Ανδριανοπούλου Ηλιάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Γ΄Μ/Γ Κλινικής του ΠΓΝ <Αττικόν>, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Παθολογία Κύησης"
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-ΠΓΝ <Αττικόν>
Σαλλαμαλέκης Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπερτασικές διαταραχές κύησης
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπερτασικές διαταραχές κύησης
Περίληψη:
Οι υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν την προεκλαμψία, την εκλαμψία,την υπέρταση της κύησης, την χρόνια υπέρταση και την προεκλαμψία επί εδάφους χρόνιας υπέρτασης. Χρόνια υπέρταση είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης που είτε προηγείται χρονικώς της εγκυμοσύνη ή αρχίζει πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης. Η προεκλαμψία συνεπάγεται με αύξηση στην πίεση του αίματος μετά από 20 εβδομάδες κύησης, ταυτόχρονα με είτε εμφάνιση πρωτεϊνουρίας ή σοβαρότερων συμπτωμάτων βλάβης άλλων οργάνων. Η υπέρταση κύησης εμφανίζεται όταν υπάρχει μια αύξηση στην πίεση του αίματος μετά από 20 εβδομάδες κύησης απουσία πρωτεϊνουρίας ή άλλων σοβαρότερων συμπτωμάτων της προεκλαμψίας. Τέλος, η προεκλαμψία μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς με μακροχρόνια υπέρταση.
Η σοβαρότερη διαταραχή της κύησης είναι η προεκλαμψία αφού παραμένει ένα από τα βασικά αίτια μητρικής και εμβρυϊκής νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Παρά την εκτεταμένη έρευνα που διεξάγεται στον τομέα αυτό, η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Πρόσφατα δεδομένα, ωστόσο, παρέχουν ικανοποιητική εξήγηση για τη φύση της διαταραχής αυτής, καθώς και για την εκδήλωση των ιδιαίτερων κλινικών σημείων που τη χαρακτηρίζουν. Τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προεκλαμψίας είναι η υπέρταση, η πρωτεϊνουρία και το οίδημα που αποτελούν και τα κριτήρια διάγνωσης της.
Η θεραπεία της αποτελείται κυρίως από αντιϋπερτασικά φάρμακα και φάρμακα πρόληψης των σπασμών όμως η χρήση τους είναι υποστηρικτική και προσωρινή προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο ωρίμανσης του εμβρύου πριν την πρόκληση τοκετού. Eάν η προεκλαμψία εμφανιστεί μετά την 37η εβδομάδα κυήσεως και υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για κολπικό τοκετό συνίσταται να γίνεται πρόκληση τοκετού. Εάν δεν υπάρχουν καλές συνθήκες για κολπικό τοκετό αλλά και η έγκυος και το έμβρυο είναι σε καλή κατάσταση τότε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τη 40η εβδομάδα κυήσεως, οπότε και αποφασίζεται ο τρόπος διεξαγωγής του τοκετού. Εάν η κύηση έχει υπερβεί την 34η εβδομάδα με καλή ωριμότητα εμβρύου τότε η θεραπεία εκλογής είναι η πρόκληση τοκετού, ενώ αν το έμβρυο είναι ακόμα ανώριμο η προσπάθεια στρέφεται στο να κερδιθεί χρόνος.
Αν η προεκλαμψία δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθολογικές καταστάσεις και επιπλοκές όπως είναι η εκλαμψία, το σύνδρομο HELLP, η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, η νεφρική ανεπάρκεια, η εγκεφαλική αιμορραγία, η φλοιώδης τύφλωση, η ρήξη του ήπατος, το πνευμονικό οίδημα και η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπερτασικές διαταραχές κύησης, Προεκλαμψία, Εκλαμψία, Υπέρταση στην κύηση, Κύηση υψηλού κινδύνου, Επιδημιολογία υπέρτασης, Επιπολασμός υπέρτασης, Βιοχημικοί δείκτες πρόληψης προεκλαμψίας, Συμπτώματα υπερτασικών διαταραχών κύησης, Αντιμετώπιση και Θεραπεία υπερτασικών διαταραχών κύησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
84
Υπερτασικές Διαταραχες Κύησης.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο