Διαταραχές σηματοδότησης Wnt στις καλοήθεις ινώδεις και οστικές βλάβες του κρανίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:1324995 641 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-22
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Σπανού Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καθηγητής Γεώργιος Λυρίτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαταραχές σηματοδότησης Wnt στις καλοήθεις ινώδεις και οστικές βλάβες του κρανίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Malfunctions of the wnt signal transduction pathway in the benign fibrotic and bone dysplasias of the cranial area
Περίληψη:
Εν γένει το φαινόμενο των καλοηθών ινωδών και οστικών δυσπλασιών του κρανίου και ειδικότερα ο ρόλος της σηματοδοτικής οδού του Wnt δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Είναι ευρέως γνωστό ότι όλες οι παθήσεις (ακόμα και αυτές, που μέχρι πρότινος θεωρούντο μονογονιδιακές) είναι αποτέλεσμα ενός δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις του περιβάλλοντος με το γονιδίωμα.
Οι ινώδεις και οστικές βλάβες του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος (Fibro-Osseous Lesions of the Craniofacial Complex) αποτελούν μία ομάδα βλαβών με εντόπιση στις γνάθους, στα οστά του κρανίου και του προσώπου και χαρακτηρίζονται από ανάπτυξη ινώδους ιστού εντός του μυελού των οστών. Η ταξινόμηση και κατ’ επέκταση η διάγνωσή τους είναι δύσκολη καθώς ανευρίσκονται κοινά κλινικά και ιστολογικά χαρακτηριστικά.
Οι ινώδεις και οστικές δυσπλασίες του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος αποτελούν ένα πεδίο στο οποίο η γνώση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχει μελετηθεί ο ρόλος της σηματοδοτικής οδού του Wnt και της β-κατενίνης. Φάνηκε από τα μέχρι τώρα ευρήματα ότι το Wnt είναι από τους σημαντικούς παράγοντες στην παθογένεια των δυσπλασιών αυτών. Δείχθηκε επίσης ότι η σηματοδότηση του Wnt παίζει ρόλο τόσο μέσω της δικής του δυσλειτουργίας όσο και με τη συμμετοχή και άλλων μονοπατιών, όπως η σηματοδοτική οδός του NFκB και του RANKL.
Δεν υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία για το αντικείμενο αυτό και ειδικότερα για τους μοριακούς μηχανισμούς, που το περιβάλλουν. Ενώ αναφορικά με την κλινική τους εικόνα υπάρχει μεγάλη πληθώρα από βιβλιογραφικές αναφορές, ο ρόλος των μοριακών παραγόντων δεν είναι αρκετά μελετημένος και ακόμα πιο πολύ δεν έχει μελετηθεί ο ρόλος της σηματοδότησης του Wnt στην παθογένειά τους.
Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι ο ρόλος της σηματοδότησης του Wnt στις καλοήθεις ινώδεις και οστικές δυσπλασίες αποτελεί ένα πεδίο έρευνας με μεγάλο περιθώριο διερεύνησης και στο οποίο επιπλέον μελέτες απαιτούνται για να γίνει κατανοητή η παθοφυσιολογία του.
Λέξεις-κλειδιά:
Ινοοστικές βλάβες ΚΠΣ, Σηματοδοτική οδός wnt, Ινώδης Δυσπλασία, Χερουβισμός, Δυσπλασίες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
xvii, 71
14.Senior Thesis_Spanou.pdf (17 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο