Αλκοόλ , κάπνισμα , ναρκωτικά και καφεϊνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325081 324 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-25
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Βλαχοπούλου Βαρβάρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου Διευθυντής: Καθηγητής Γ΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αττικόν».
Δημήτριος Κασσάνος ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Πανεπτιστημίου Αθηνών.
Χαράλαμπος Χρέλιας αναπληρωτής Καθηγητης́ Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Πανεπτιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αλκοόλ , κάπνισμα , ναρκωτικά και καφεϊνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αλκοόλ , κάπνισμα , ναρκωτικά και καφεϊνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Περίληψη:
Περίληψη
Από την αρχή της μέχρι και το τέλος της, συμβαίνει πλήθος αλλαγών οι οποίες οδηγούν στην ανθρώπινη μορφή του εμβρύου. Διαμέσου του πλακούντα διαχέονται όλες οι απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο για να διαφοροποιήσει τις λειτουργίες του και να αναπτυχθεί σωστά. Οι πρώτες εβδομάδες της κύησης είναι οι ποιο κρίσιμες διότι τότε λαμβάνουν χώρα οι μεγαλύτερες αλλαγές στο έμβρυο.

Τόσο κατά τις πρώτες εβδομάδες όσο και καθόλη τη διάρκεια της κύησης είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής απαλλαγμένο από καταχρήσεις ουσιών οι οποίες μπορούν να βλάψουν το έμβρυο με πολλούς τρόπους αφού όλες οι ουσίες που λαμβάνει η μητέρα απορροφώνται και μεταδίδονται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το κάπνισμα και η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να συμβάλλει σε πλήθος αρνητικών επιπτώσεων, όπως τη μη ολοκλήρωση της κύησης, τη γέννηση νεογνών με διάφορα σύνδρομα που σχετίζονται με την χρήση ουσιών και τη γέννηση πρόωρων και ελλειποβαρών νεογνών και τέλος στην περίπτωση της χρήσης ναρκωτικών τη γέννηση βρεφών με σύνδρομο στέρησης που προκειμένου να αποκατασταθεί είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή.

Για την ομαλή έκβαση της κύησης οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε προσεκτικά επιλεγμένα και ποικίλα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, να πάρουν το συνιστώμενο ποσό θερμίδων, των πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, η κατανάλωση πρέπει να είναι ευχάριστη. Η μητέρα για να έχει μια ομαλή έκβαση της κύησης θα πρέπει να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αλκοόλ και κύηση, Κάπνισμα και κύηση, Ναρκωτικά και κύηση, Ουσίες και κύηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
39
Αριθμός σελίδων:
89
Αλκοόλ , κάπνισμα , ναρκωτικά και καφεϊνη στην κύηση.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο