Επεξεργασία και Εξαγωγή Σύνθετων Πληροφοριών σε Σύγχρονα Δημοσιογραφικά και Αρχαία Ιστορικά Κείμενα

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325118 637 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση / ειδίκευση Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-22
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Μυλωνάκης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Αλεξανδρή, Επικουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Εξωτερικό μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επεξεργασία και Εξαγωγή Σύνθετων Πληροφοριών σε Σύγχρονα Δημοσιογραφικά και Αρχαία Ιστορικά Κείμενα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επεξεργασία και Εξαγωγή Σύνθετων Πληροφοριών σε Σύγχρονα Δημοσιογραφικά και Αρχαία Ιστορικά Κείμενα
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την υλοποίηση δύο ξεχωριστών εφαρμογών επεξεργασίας σύνθετων πληροφοριών, τόσο στα σύγχρονα προφορικά (μετεγεγραμμένα) και γραπτά δημοσιογραφικά κείμενα, όσο και σε αρχαία ιστορικά κείμενα που αποτελούν έργο αναφοράς για την ανάλυση και την κατανόηση της πολιτικής, της στρατηγικής και της διπλωματίας.

Στοχεύεται η μελλοντική συγχώνευση των δύο ξεχωριστών εφαρμογών σε ενιαία πλατφόρμα επεξεργασίας δημοσιογραφικών κειμένων με τη δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης και ανάκτησης πληροφοριών από αρχαία κείμενα που σχετίζονται με θέματα – ερωτήματα που θέτει ο χρήστης.
Τα βασικά πλεονεκτήματα στα οποία στοχεύει η παρούσα προσέγγιση και οι εφαρμογές της αφορούν (1) την ταχύτητα πρόσβασης σε σύνθετες πληροφορίες, (2) την βοήθεια στην αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων και (3) την δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονες πληροφορίες και ιστορικά κείμενα σε μη-φυσικούς ομιλητές των γλωσσών που αφορούν τα εν λόγω κείμενα.

Η ταχύτητα πρόσβασης σε σύνθετες πληροφορίες αφορά πληροφορίές όπως ο βαθμός αντικειμενικότητας/υποκειμενικότητας στα σύγχρονα δημοσιογραφικά κείμενα, και γρήγορη πρόσβαση/ανάκτηση σχέσεων αιτίας αποτελέσματος στα αρχαία κείμενα του Θουκυδίδη και συγκεκριμένα για τον Πελοποννησιακό πόλεμο που αποτελούν έργο αναφοράς για δημοσιογράφους, στρατιωτικούς και άλλους επαγγελματίες και μελετητές στον τομέα της Πολίτικης και Γεωστρατηγικής και άλλων.

Η παροχή βοήθειας στην αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων στα κείμενα που επεξεργάζονται αφορά κυρίως επαγγελματίες που πρέπει να λάβουν αποφάσεις χωρίς να είναι ειδικοί στην ανάλυση σύγχρονων δημοσιογραφικών και αρχαίων κειμένων όπως, για παράδειγμα, δημοσιογράφοι και αναλυτές.

Επιπλέον, στην παρούσα εργασία στοχεύεται η δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονες πληροφορίες και ιστορικά κείμενα σε μη-φυσικούς ομιλητές των γλωσσών που αφορούν τα εν λόγω κείμενα. Για παράδειγμα ένας χρήστης που γνωρίζει και ομιλεί την αγγλική γλώσσα χωρίς να έχει βαθύτερες γνώσεις της γλώσσας αυτής ούτε βρίσκεται σε περιβάλλον όπου ομιλείται αγγλική γλώσσα από φυσικούς ομιλητές ενδέχεται να μην έχει πλήρη εικόνα των στοιχείων στο κείμενο που σηματοδοτούν υποκειμενική γνώμη – ειρωνεία. Επιπλέον, οι χρήστες που δε γνωρίζουν τη Νέα Ελληνική γλώσσα ή/και δεν έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν την Αρχαία Ελληνική ή την Καθαρεύουσα, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τις σχέσεις αιτίας – αποτελέσματος που παράγει το σύστημα σε επιλεγμένες αποσπάσματα των κειμένων Θουκυδίδη τα οποία στη συνέχεια είναι ευκολότερο να μεταφραστούν – επεξεργαστούν σε μία ξένη γλώσσα όπως για παράδειγμα τα αγγλικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Επεξεργασία Πληροφοριών, Εξαγωγή Πληροφοριών, Σύνθετες Πληροφορίες, Σηματοδοτημένες Λέξεις, Λέξεις-Κλειδιά
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
170