Εργαστηριακή παρακολούθηση νεότερων αντιπηκτικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325244 748 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των Μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-23
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Γιαζλά Όλγα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσαντές Αργύριος Επίκουρος καθηγητής αιματολογίας, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Κοκόρη Στυλιανή Επίκουρος καθηγητής αιματολογίας, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Κυριάκου Ηλίας Καθηγητής αιματολογίας, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εργαστηριακή παρακολούθηση νεότερων αντιπηκτικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Τα νέα δια του στόματος αντιπηκτικά (η δαμπιγκατράνη, η ριβαροξαβάνη και η απιξαμπάνη) έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια στην κλινική πράξη, ως εναλλακτικά φάρμακα αντί της βαρφαρίνης και των κλασικών αντιπηκτικών, για την πρόληψη της συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή καθώς και για τη θεραπεία και πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής.
Η ταχεία δράση τους, η απουσία ιδιαίτερων αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα και τρόφιμα, οι λίγες παρενέργειες καθώς και η έλλειψη ανάγκης για εργαστηριακή παρακολούθηση καθιστούν τα νεότερα αντιπηκτικά κατάλληλα για μια αποτελεσματική αντιπηκτική θεραπεία. Ασφαλώς, η χρήση τους ενέχει και κάποιους περιορισμούς, καθώς η χορήγησή τους είναι περιορισμένη σε κάποιες κλινικές καταστάσεις, οι εργαστηριακές δοκιμασίες παρακολούθησης της δράσης τους δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και η αναστροφή της δράσης τους με τη χρήση αντιδότου βρίσκεται υπό μελέτη.
Η εργαστηριακή παρακολούθηση της δράσης τους δεν είναι πάντοτε αναγκαία, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη σε διάφορες κλινικές καταστάσεις όπως η μείζων αιμορραγία, οι θρομβωτικές διαταραχές, η έκτακτη χειρουργική επέμβαση, η νεφρική και ηπατική δυσλειτουργία. Τα διαδεδομένα κλασικά τεστ πήξης είναι ευρέως διαθέσιμα στα κλινικά εργαστήρια, εντούτοις δεν αποτελούν ιδιαίτερα αξιόπιστες και ευαίσθητες τεχνικές για την παρακολούθηση των νεότερων αντιπηκτικών. Έχουν αναπτυχθεί ορισμένες πιο εξειδικευμένες και ευαίσθητες τεχνικές, η αποτελεσματικότητα των οποίων βασίζεται στη σωστή βαθμονόμηση και στους ελέγχους με πρότυπες συγκεντρώσεις και δείγματα μάρτυρες.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των νεότερων αντιπηκτικών καθώς και τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί της χρήσης τους. Γίνεται επίσης αναφορά στις σημαντικές κλινικές μελέτες που πιστοποίησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Έπειτα, παρουσιάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απαιτείται εργαστηριακή παρακολούθηση τους καθώς και οι διάφορες εργαστηριακές τεχνικές που έχουν αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Τέλος, γίνεται αναφορά στις διαθέσιμες μεθόδου αναστροφής της δράσης τους στις κλινικές περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Λέξεις-κλειδιά:
Νεότερα αντιπηκτικά, Δαμπιγκατράνη, Ριβαροξαβάνη, Απιξαμπάνη, Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα, Εργαστηριακή παρακολούθηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
59
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
962 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.