Σε τι βαθμό εχει επηρεάσει την υγειονομική και οικονομική κατάσταση της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα των μνημονίων, η ανίχνευση κρουσμάτων της νόσου της φυματίωσης εξαιτίας της δραματικής αυξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325406 294 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού κινδύνου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-25
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Βαρσάμη Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Χατζησταύρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Ελένη Ριζά Μέλος Εδιπ, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σε τι βαθμό εχει επηρεάσει την υγειονομική και οικονομική κατάσταση της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα των μνημονίων, η ανίχνευση κρουσμάτων της νόσου της φυματίωσης εξαιτίας της δραματικής αυξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Φυματίωση: Ως παγκόσμια απειλή……
Στη Χώρα μας , η φυματίωση βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά σε επίπεδα χαμηλότερα από άλλες, αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Η παρούσα εργασία έχει στόχο:
• Σε τι βαθμό έχει επηρεάσει την υγειονομική και οικονομική κατάσταση της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα των μνημονίων τα τελευταία πέντε χρόνια η ανίχνευση κρουσμάτων της νόσου της φυματίωσης .
• Την αναγνώριση της φυματίωσης στους μετανάστες ως απειλή για τη δημόσια υγεία.
• Να αυξηθεί το ιατρικό προσωπικό ώστε να ανιχνεύονται περισσότερα περιστατικά της νόσου .
• Την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας με στόχο την κινητοποίηση του Υπουργείου Υγείας και της εκάστοτε Πολιτικής Ηγεσίας να ανιχνευθεί και να θεραπευθεί έγκαιρα η ενεργός φυματίωσης στους πληθυσμούς των προσφύγων και μεταναστευτικών ροών.
Η μελέτη χωρίζεται σε δύο μέρη, το γενικό και το ειδικό.
Στο γενικό μέρος, αναφέρονται διάφορες έρευνες σχετικά με τον επιπολασμό της φυματίωσης στους γηγενείς πληθυσμούς της Ευρώπης .[6]
Παράλληλα αναφερόμαστε γενικά για την φυματίωση, την κλινική εικόνα, την διάγνωση και την θεραπεία.
Στο ειδικό το μέρος
Σκοπός : ΄Ηταν να διερευνηθεί σε τι βαθμό έχει επηρεάσει την υγειονομική και οικονομική κατάσταση της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα η ανίχνευση κρουσμάτων της νόσου της φυματίωσης, εξαιτίας της δραματικής αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Μέθοδος : H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο του ΕΣΥ και συμμετείχαν 100 ιατροί ειδικοί παθολόγοι και πνευμονολόγοι. Ως εργαλείο της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς.
Αποτελέσματα : Οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της φυματίωσης στην Ελλάδα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ότι σε σημαντικό βαθμό ευθύνονται οι μεταναστευτικές ροές. Η πλειονότητα αναφέρει ότι οι ασθενείς κατάγονται κυρίως από Πακιστάν και Αφγανιστάν, είναι κυρίως άνδρες και ανήκουν στις ηλικίες 20-49 ετών. Θεωρούν ότι το φαινόμενο επηρεάζει σημαντικά το σύστημα υγείας και έχει κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις στην ελληνική κοινωνία, με ιδιαίτερη σημασία για τις παραγωγικές ηλικίες του πληθυσμού.
Συμπέρασμα : Οι απόψεις των ιατρών απηχούν τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για την εξάπλωση της φυματίωσης σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τον κοινωνικό ιστό.
Λέξεις-κλειδιά:
Κρούσματα φυματίωσης, μεταναστευτικές ροές, τριτοβάθμια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
52
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΕΒΕΛπτυχιακη 2016-6 (1).pdf
807 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.