Συγκριτική μελέτη στην ανάνηψη νεογνού από μαιευτές-μαίες και παιδιάτρους και επίπτωση στην απόδοσή τους της προϋπάρχουσας εκπαίδευσης σε σεμινάριο Αναζωογόνησης νεογνού

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325829 384 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-07
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Μπολτσής Λάμπρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ν. Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θ. Ξάνθος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Λ. Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική μελέτη στην ανάνηψη νεογνού από μαιευτές-μαίες και παιδιάτρους και επίπτωση στην απόδοσή τους της προϋπάρχουσας εκπαίδευσης σε σεμινάριο Αναζωογόνησης νεογνού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Υπόβαθρο. Οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) του 2015 που αφορούν την Τεχνητή Αναπνοή και υποστήριξη της διέλευσης νεογνών κατά την διάρκεια τoυ τοκετού υπογραμμίζουν τη σημασία επαρκούς προετοιμασίας των επαγγελματιών υγείας που θα υποδεχθούν το νεογνό αμέσως μετά τον τοκετό ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του νεογνού, η οποία είναι δυνατόν να προληφθεί. Οι μαιευτές-μαίες και οι παιδίατροι είναι οι επαγγελματίες υγείας που παίζουν πρωταρχικό ρόλο κατά την υποδοχή του νεογνού.
Μέθοδοι. Βασιζόμενοι στις οδηγίες του ERC 2015 συντάξαμε λίστα 9 στοιχείων- επιτακτικών δράσεων για τη σωστή προετοιμασία της υποδοχής νεογνού μετά από φυσιολογικό τοκετό ή τοκετό με καισαρική τομή. 78 μαίες και 39 παιδίατροι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη παρατήρησης. Επίσης εξετάστηκε η επίδραση υποστηρικτικής εκπαίδευσης σχετικά με την ζωή των νεογνών (NLS) στην επίδοσή τους.
Αποτελέσματα. Όσον αφορά την υποδοχή του νεογνού, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά μεγαλύτερη επίδοση σε φυσιολογικό τοκετό (μέσος όρος 7.21±1.77 αντί 5.45±1.55 για τοκετό με καισαρική τομή, p<0.0005). Επίσης οι μαιευτές-μαίες είχαν πολύ μεγαλύτερη απόδοση (βαθμός απόδοσης 6.88±1.87) από τους παιδιάτρους ακόμα και όταν η ανάλυση της υποομάδας διεξήχθη με γιατρούς του ιδίου νοσοκομείου ειδικευόμενοι (5.40±1.59, p=0.002) και επιμελητές (5.46±1.47, p=0.002). Προηγούμενη εκπαίδευση NLS είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερους βαθμούς απόδοσης (6.57±1.81 έναντι 5.18±1.91 για απουσία εκπαίδευσης NLS , p=0.004).
Συμπεράσματα. Στην παρούσα μελέτη οι μαιευτές-μαίες είχαν καλύτερη επίδοση σε σχέση με τους ειδικευόμενους και επιμελητές παιδιάτρους στην προετοιμασία υποδοχής νεογνού αμέσως μετά τον τοκετό και η εκπαίδευση υποστήριξης της νεογνικής ζωής οδήγησε σε σημαντικά καλύτερη επίδοση εν συγκρίσει με συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη NLS εκπαίδευση. Κατά τη γνώση μας, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναλύει αυτές τις ικανότητες σε μαιευτές-μαίες και παιδιάτρους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Mαιευτής, Παιδίατρος, Νεογνό, Αναζωογόνηση, Προετοιμασία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
35
Αριθμός σελίδων:
80
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΠΟΛΤΣΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο