In vitro μελέτη της επίδρασης της τιμής ph του διαλύματος τεχνητού σάλιου στην απελευθέρωση μεταλλικών στοιχείων των κραμάτων Co-Cr και Ti-6A1-4V, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των μεταλλικών σκελετών μερικών οδοντοστοιχιών

Διπλωματική Εργασία uoadl:1326141 730 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Τμήμα Οδοντιατρικής
Κατεύθυνση Προσθετική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-02
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Μπεσίρη Ευσταθία
Πρωτότυπος Τίτλος:
In vitro μελέτη της επίδρασης της τιμής ph του διαλύματος τεχνητού σάλιου στην απελευθέρωση μεταλλικών στοιχείων των κραμάτων Co-Cr και Ti-6A1-4V, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των μεταλλικών σκελετών μερικών οδοντοστοιχιών
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η χρήση των κραμάτων CoCrκαι Ti6Al4Vστην κατασκευή των μεταλλικών σκελετών μερικών οδοντοστοιχιώντην τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά.Ένα από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής των αντίστοιχων κραμάτων για την κατασκευή κινητών προσθέσεων είναιη αντίστασή τους στη διάβρωση. Το φαινόμενο της απελευθέρωσης των μεταλλικών στοιχείων του εκφράζει το μέτρο βιολογικής ασφάλειας των κραμάτων και είναι συνάρτηση τηςχημικής σύστασής τους και του τύπου της διάβρωσης. Σε συνθήκες ιδιαίτερα μειωμένων τιμών pH της στοματικής κοιλότητας, είναι δυνατό να προκληθούν διάφορες βιολογικές επιπτώσεις.

ΣΚΟΠΟΣ:Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να διερευνηθεί invitro η διαβρωτική συμπεριφορά των κραμάτωνCoCrκαι Ti6Al4V, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των μεταλλικών σκελετών μερικών οδοντοστοιχιών, μέσω της ποιοτικής και ποσοτικής (ppb) εκτίμησης των απελευθερούμενων μεταλλικών στοιχείων τους σε διαλύματα τεχνητού σάλιου διαφορετικών τιμών pH:3,5 και 7,2 σε συνάρτηση με τον χρόνο εμβάπτισής τους στα αντίστοιχα διαλύματα. Επιπλέον, εκτιμήθηκε το φαινόμενο της απελευθέρωσης των μεταλλικών στοιχείων Coκαι Cr των κραμάτων castingCoCrκαι lasersinteringCoCrσε διάλυμα τεχνητού σάλιουpH:7,2.

ΥΛΙΚΑΚΑΙΜΕΘΟΔΟΙ:Τα δοκίμια κραμάτωνCoCr(VitalliumIII, Dentsply)καιTi6Al4V (CopraTi-5, Whitepeaksdentalsolutions) εμβαπτίστηκαν σε διαλύματα τεχνητού σάλιου pH:3,5 και 7,2 στους 37 ۫C κατά τη διάρκεια 30 ημερών (εξεταζόμενες χρονικές περίοδοι: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 14, 21, 30 ημέρες). Κατά τη συγκριτική έρευνα δοκίμια CoCr (StarbondCo, S&SScheftner) κατασκευασμέναμε την τεχνική lasersintering εμβαπτίστηκαν σε διάλυμα τεχνητού σάλιου pH:7,2 στους 37 ۫C για 7 ημέρες (εξεταζόμενες χρονικές περίοδοι: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ημέρες). Δείγματα από το σύνολο των διαλυμάτων τεχνητού σάλιου αναλύθηκαν με την εφαρμογή της φασματομετρίας μάζας επαγωγικάσυζευγμένου πλάσματος. Οι συγκεντρώσεις των απελευθερούμενων μεταλλικών στοιχείων στα εξεταζόμενα διαλύματα αναλύθηκαν στατιστικά με το σύστημα one-wayAnovaμε χρήση του λογισμικού προγράμματος IBMSPSSStatistics 21.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Κατά την ανάλυση των δειγμάτων του τεχνητού σάλιου, διαπιστώθηκε η απελευθέρωση των μεταλλικών στοιχείων Co και Cr, Ti, Al και V από κάθε κράμα. Οι μέσες συγκεντρώσεις των απελευθερούμενων μεταλλικών στοιχείων Coτου κράματος lasersinteringCoCr ήταν μειωμένες συγκριτικά με τις αντίστοιχες των συγκεκριμένων απελευθερούμενων μεταλλικών στοιχείων του κράματος castingCoCr. Οι μέσες συγκεντρώσεις των απελευθερούμενων μεταλλικών στοιχείων Crτου κράματος lasersinteringCoCr ήταν μηανιχνεύσιμες.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ:Το φαινόμενο της απελευθέρωσης των μεταλλικών στοιχείων των εξεταζόμενων κραμάτων CoCr και Ti6Al4V στα διαλύματα τεχνητού σάλιου διαφορετικών τιμών pHήταν συνάρτηση του τύπου των κραμάτων, της χημικής σύστασης και της τιμής του pH του διαλύματος, καθώς, επίσης και του χρόνου εμβάπτισης των αντίστοιχων δοκιμίων στο συγκεκριμένο διάλυμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:Στη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:
 Η μείωση τουpH του τεχνητού σάλιου επέφερε αύξηση της συγκέντρωσης των απελευθερούμενων μεταλλικών στοιχείων.
 Το χρονικό διάστημα επηρέασε τη συγκέντρωση των απελευθερούμενων μεταλλικών στοιχείων.
 Οι μέσες συγκεντρώσεις των απελευθερούμενων μεταλλικών στοιχείων Co και Cr του κράματος lasersinteringCoCr ήταν μειωμένες συγκριτικά με τις αντίστοιχες του κράματος castingCoCr.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
κράμα CoCr, κράμα Ti6Al4V, απελευθέρωση μεταλλικών στοιχείων, διάλυμα τεχνητού σάλιου, τιμή pH.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
131
Αριθμός σελίδων:
144