Συμβολή στη μελέτη νεότερων φαρμακευτικών παραγόντων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής ασφυκτικής αιτιολογίας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1326150 299 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Τομέας Χειρουργικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-16
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Λέκκα Νεκταρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Καθηγήτρια κ. Λίλα Παπαδημητρίου, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Καθηγήτρια κ. Ισμήνη Δοντά, Κτηνιατρική, ΕΚΠΑ,
Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Κουσκούνη,Ιατρκή, ΕΚΠΑ,
Καθηγήτρια κ. Δέσποινα Περρέα,Ιατρική ΕΚΠΑ
Καθηγήτρια κ. Ιωάννα Σιαφάκα, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αν. Καθηγήτρια κ. Αικατερίνα Μελεμενή,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μέλος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Αγρογιάννης Γεώργιος, Ιατρική ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συμβολή στη μελέτη νεότερων φαρμακευτικών παραγόντων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής ασφυκτικής αιτιολογίας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Περίληψη:
Περίληψη
Σκοπός: Η υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια είναι μια καταστροφική επιπλοκή της καρδιακής ανακοπής από ασφυξία στα παιδιά, η οποία συμβαίνει παρά την επιτυχή ανάνηψη. Η επινεφρίνη, που περιλαμβάνεται στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες ανάνηψης, συσχετίζεται με αρνητική νευρολογική έκβαση, αλλά και τα αποτελέσματα χρήσης εναλλακτικών παραγόντων είναι ασαφή. Στην παρούσα διατριβή συγκρίναμε την επιβίωση και τη νευρολογική έκβαση μετά από χρήση επινεφρίνης ή βαζοπρεσίνης (μόνη ή σε συνδυασμό με νιτρογλυκερίνη) σε ένα μοντέλο ασφυξίας σε νεαρούς χοίρους.
Μελέτη - Σχεδιασμός: Τυχαιοποιημένη μελέτη πειραματόζωων.
Μεθοδολογία: Η ασφυξία προκλήθηκε σε 30 χοιρίδια Landrace (12-15 εβδομάδων) με απόφραξη του ενδοτραχειακού σωλήνα, οδηγώντας σε καρδιακή ανακοπή. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ξεκίνησε ανάνηψη με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και θωρακικές συμπιέσεις. Τα ζώα τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες θεραπείας, με χρήση επινεφρίνης (Ε, n=10), βαζοπρεσίνης (Β, n=10), βασοπρεσίνης σε συνδυασμό με νιτρογλυκερίνη (Β+N, n=10). Αιμοδυναμικές μεταβλητές μετρήθηκαν στην αρχή και για 30 λεπτά μετά την ανάκτηση της κυκλοφορίας. Νευρολογικό έλλειμμα και ιστολογική βλάβη του εγκεφάλου εκτιμήθηκαν στα ζώα που επέζησαν 24 ώρες.
Αποτελέσματα: Κατά την έναρξη, οι αιμοδυναμικές μεταβλητές δεν διέφεραν μεταξύ των ομάδων. Τα ποσοστά της ανάκτησης αυτόματης κυκλοφορίας, ακολουθούμενη από επιτυχή αποσωλήνωση, ήταν συγκρίσιμα και στις τρεις ομάδες, όπως επίσης και τα ποσοστά επιβίωσης σε 24 ώρες. Η μέση αορτική πίεση και η πίεση άρδευσης των στεφανιαίων αγγείων ήταν υψηλότερες στις ομάδες Β και Β+N στο 5ο λεπτό της αναζωογόνησης, αλλά χαμηλότερες από ότι στην ομάδα Ε στο 30ο λεπτό ανάνηψης. Το νευρολογικό έλλειμμα και η ιστολογική βλάβη του εγκεφάλου ήταν μικρότερα στις ομάδες Β και Β+N, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ομάδας Ε.
Συμπέρασμα: Σε αυτό το μοντέλο καρδιακής ανακοπής μετά από ασφυξία, η βαζοπρεσίνη (με ή χωρίς νιτρογλυκερίνη) έδωσε βελτιωμένη νευρολογική έκβαση, σε σύγκριση με την επινεφρίνη, χωρίς να βελτιώνει την αυτόματη ανάκτηση κυκλοφορίας και την επιβίωση.
Λέξεις-κλειδιά:
Ασφυξία, Καρδιακή ανακοπή, Αναζωογόνηση, Έκβαση, Βαζοπρεσίνη, Νιτρογλυκερίνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
165
Αριθμός σελίδων:
148
Lekka Nektaria PhD.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο