Μελέτη των παραγόντων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση βαρηκοΐας σε νεογνά της μονάδας εντατικής νοσηλείας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1326218 275 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-19
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Νησωτάκης Εμμανουήλ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ελευθέριος Φερεκύδης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κανδηλώρος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αντώνιος Τζαγκαρουλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Γιωτάκης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Θωμάς Νικολόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παύλος Μαραγκουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Δελίδης, Λέκτορας, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη των παραγόντων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση βαρηκοΐας σε νεογνά της μονάδας εντατικής νοσηλείας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η συγγενής βαρηκοΐα είναι ίσως η πιο συχνή αισθητηριακή βλάβη της νεογνικής ηλικίας. Τα νοσηλευόμενα στη ΜΕΝΝ νεογνά θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση είτε νευροαισθητήριας βαρηκοΐας είτε ακουστικής νευροπάθειας. Η σοβαρότητα της απώλειας ακοής κατά τη διάρκεια της πρώιμης κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του λόγου καθορίζει την απόκτηση επαρκούς γλωσσικής ικανότητας γι’ αυτό και είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε υποκείμενης ακουστικής διαταραχής.
Στη μελέτη αυτή εστιάζουμε στην παρουσία ακοολογικών παραγόντων κινδύνου και προσπαθούμε να διευκρινίσουμε την συσχέτισή τους με την εμφάνιση συγγενούς βαρηκοΐας, συμπεριλαμβανομένης και της ακουστικής νευροπάθειας, στον πληθυσμό των νεογνών της ΜΕΝΝ του νοσοκομείου μας.

Ασθενείς και Μέθοδος
Στην παρούσα προοπτική μελέτη κοόρτης μελετήθηκαν 453 νεογνά τα οποία εισήχθησαν στη ΜΕΝΝ για περισσότερο από 24 ώρες μεταξύ 2012 και 2016 και εμφάνιζαν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου. Όλα τα νεογνά υποβλήθηκαν σε ακοολογικό έλεγχο με χρήση αυτοματοποιημένων προκλητών δυναμικών του εγκεφαλικού στελέχους (automated Auditory Brainstem Responses – aABRs) σε συνδυασμό με παροδικά προκλητές ωτοακουστικές εκπομπές (Transiently Evoked OtoAcoustic Emissions – TEOAEs) τουλάχιστον 48 ώρες μετά τη γέννησή τους. Τα νεογνά που απέτυχαν στην αρχική εξέταση επανεξετάζονταν πριν τον πρώτο μήνα ζωής κι επί αποτυχίας παραπέμπονταν στο ιατρείο παιδικής βαρηκοΐας για πλήρη ακοολογικό έλεγχο.


Αποτελέσματα
Από τον συνολικό αριθμό των 453 νεογνών 71 απέτυχαν στον αρχικό ακοολογικό έλεγχο. Μόνο 49 προσήλθαν για επανεξέταση και τελικά 8 νεογνά (1.8%) απέτυχαν τόσο στα a-ABRs όσο και στις TEOAEs και διαγνώσθηκαν με πιθανή νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, ενώ σε επίσης 8 νεογνά (1.8%) οι TEOAEs εκλύθηκαν φυσιολογικά αλλά απέτυχαν στα a-ABRs οπότε διαγνώσθηκαν με πιθανή ακουστική νευροπάθεια. Από τους 13 ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου που ελέγχθηκαν η ωτοτοξικότητα των χορηγούμενων φαρμάκων, η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, το χαμηλό βάρος γέννησης και η υπερχολερυθριναιμία ήταν οι πιο συχνά εμφανιζόμενοι. Η πλειοψηφία των νεογνών (48%) εμφάνιζε ταυτόχρονα δύο παράγοντες κινδύνου. Το χαμηλό βάρος γέννησης βρέθηκε να συσχετίζεται με την εμφάνιση πιθανής νευροαισθητήριας βαρηκοΐας (p=0.002), ενώ οι κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες και οι λοιμώξεις της ομάδας TORCH παρουσίασαν στατιστικά σημαντική συμμετοχή (p=0.03 και p=0.05 αντίστοιχα) στην ανάπτυξη πιθανής απώλειας ακοής συμπεριλαμβανομένης και της ακουστικής νευροπάθειας.

Συμπεράσματα
Τα προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους (ABRs) και οι ωτοακουστικές εκπομπές (OAEs) αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του καθολικού νεογνικού ελέγχου ακοής στη ΜΕΝΝ καθώς σημαντικός αριθμός παιδιών μπορεί να πάσχει από ακουστική νευροπάθεια. Η συνεχής επανεξέταση των παραγόντων κινδύνου και της συμβολής τους στην εμφάνιση βαρηκοΐας κρίνεται απαραίτητη καθώς αυτοί μεταβάλλονται. Απαιτείται ένα αποδοτικό σύστημα γραμματειακής υποστήριξης προκειμένου να ελαττωθεί το ποσοστό των νεογνών που δεν προσέρχονται για επανεξέταση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ωτοακουστικές εκπομπές, Προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους, Νεογνικός έλεγχος ακοής, ΜΕΝΝ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
214
Αριθμός σελίδων:
ix, 132