Το stress των ασθενών των ΤΕΠ που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία

Διπλωματική Εργασία uoadl:1326426 517 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-01-03
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Κακαγιάννη Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ουρανία Γκοβίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Τ.Ε.Ι ΑΘΗΝΑΣ
Μάρθα Σταυροπούλου Κελέση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Τ.Ε.Ι ΑΘΗΝΑΣ
Ελένη Δοκουτσίδου, Επικ. Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Τ.Ε.Ι ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το stress των ασθενών των ΤΕΠ που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Περίληψη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η διενέργεια αξονικής τομογραφίας προκαλεί άγχος και δυσφορία στους ασθενείς, συμβάλλοντας στην αύξηση της συνολικής ψυχολογικής τους επιβάρυνσης.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση του άγχους των ασθενών που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία κατά την είσοδό τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Για την επίτευξη των στόχων της έρευνας διεξήχθη πρωτογενής έρευνα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών. Η έρευνα βασίστηκε στην δειγματοληψία της διαθεσιμότητας και η συλλογή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης κατά την περίοδο Μάιο έως Σεπτέμβρη 2016. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 150 άτομα. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το State–Trait Anxiety Inventory (STAI). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο συντελεστής Cronbach του a βρέθηκε αρκετά αξιόπιστος (0,902). Η μέση τιμή του άγχους κατά τη στιγμή διενέργειας της εξέτασης ήταν 58,70(±7,32), ενώ του γενικού άγχους ήταν 39,77(±7,32), με στατιστικά σημαντική διαφορά (p< 0.001). Οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους ήταν ιδιαίτερα αγχωμένοι πριν την διενέργεια της αξονικής τομογραφίας, παρόλο που δεν είχαν ιδιαίτερο άγχος και αγωνία στην ζωή τους γενικά. Οι παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν το τωρινό άγχος των ασθενών που προσέρχονται στο τμήμα των επειγόντων και πρόκειται να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία ήταν: η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή κατάσταση, η προηγούμενη εμπειρία αξονικής τομογραφίας, η αιτία της εξέτασης και η ύπαρξη πόνου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Μια από τις πολλές προκλήσεις που πρέπει αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες υγείας είναι η διαχείριση τους άγχους του ασθενή σε όλη τη διαδικασία της απεικόνισης. Η οργάνωση παρεμβατικών προγραμμάτων ενημέρωσης θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην διαχείριση τους άγχους των ασθενών, καθώς και σε περισσότερο αξιόπιστα αποτελέσματα.
Λέξεις-κλειδιά:
Άγχος, Ασθενείς, Αξονική τομογραφία, ΤΕΠ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
105
κακαγιαννη διπλωματικη τελικο 1.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο