Robot- assisted retroperitoneal lymphadenectomy in testicular cancer treatment

Διπλωματική Εργασία uoadl:1327356 668 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική με εξειδίκευση στην Χειρουργική των Μεταμοσχεύσεων των οργάνων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-01-31
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τσέλος Άγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, Λέκτορας, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Π. Τσιγκρής, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Διαμαντής, Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Robot- assisted retroperitoneal lymphadenectomy in testicular cancer treatment
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρομποτικά υποβοηθούμενος οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός στον καρκίνο του όρχεος
Περίληψη:
Σκοπός: Ο οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός στο καρκίνο του όρχεως αποτελεί μια εδραιωμένη θεραπεία, μαζί με την ενεργό παρακολούθηση και την χημειοθεραπεία.. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η συγκέντρωση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τη χρήση του ρομποτικά υποβοηθούμενου οπισθοπεριτοναϊκού λεμφαδενικού καθαρισμού, με έμφαση στην ογκολογική επάρκεια και στην ασφάλεια της χρήσης του σε κλινικό στάδιο Ι ή ΙΙ καρκίνου του όρχεως, σε σύγκριση με τη λαπαροσκοπική και την ανοιχτή προσέγγιση.
Υλικό και Μέθοδος: Έγινε εκτενής αναζήτηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας με έμφαση στις μελέτες που ανέφεραν αποτελέσματα για τη χρήση του ρομποτικά υποβοηθούμενου οπισθοπεριτοναϊκού λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς καρκίνο όρχεως κλινικού σταδίου Ι έως ΙΙΒ.. Οι μελέτες που προέκυψαν από την αναζήτηση αξιολογήθηκαν με βάση προκαθορισμένα κριτήρια προσμέτρησης.
Αποτελέσματα: 11 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια προσμέτρησης, ενσωματώνοντας συνολικά 116 ασθενείς. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν οι 21,2 μήνες, κατά τον οποίο δεν ανευρέθηκε υποτροπή οπισθοπεριτοναϊκά. Η διάμεση τιμή του αριθμού των συλλεχθέντων λεμφαδένων ήταν 22,3 λεμφαδένες, ενώ το συνολικό ποσοστό διηθημένων λεμφαδένων ήταν 26%. Επιπλοκές παρατηρήθηκαν στο 8% των ασθενών. Η φυσιολογική λειτουργία της εκσπερμάτισης διατηρήθηκε στο 95,5%. Συνολικά, η ρομποτική προσέγγιση έδειξε παρόμοια αποτελέσματα με την λαπαροσκοπική και ήταν βελτιωμένη σε μερικές περιεγχειρητικές παραμέτρους σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο.
Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματά μας, το διάστημα ελεύθερο υποτροπής, ο αριθμός των συλλεχθέντων λεμφαδένων και το ποσοστό επιπλοκών κατά την εκτέλεση του ρομποτικά υποβοηθούμενου οπισθοπεριτοναϊκού λεμφαδενικού καθαρισμού για τον καρκίνο του όρχεως κλινικού σταδίου Ι έως ΙΙΒ είναι αποδεκτό. Περαιτέρω μελέτες θα επιβεβαιώσουν τα ανωτέρω ευρήματα και θα διερευνήσουν την ύπαρξη ή μη οφέλους από τη χρήση της ρομποτικής τεχνικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ρομποτικά υποβοηθούμενος, Οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός, Καρκίνος όρχεος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
52
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tselos_A_MSc_MIRS.pdf
888 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.