Αναφερόμενο ή αντανακλαστικό άλγος,παθογένεια,ταξινόμηση,αντιμετώπιση.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1327590 543 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-07
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Αλεξόπουλος Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τριανταφυλλόπουλος Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπαϊωάνου Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Λυρίτης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναφερόμενο ή αντανακλαστικό άλγος,παθογένεια,ταξινόμηση,αντιμετώπιση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Το σωματοαισθητικό σύστημα είναι αυτό που καλύπτει τις σωματικές αισθήσεις και επιτρέπει στον οργανισμό να αισθάνεται την αφή, τις δονήσεις, τον πόνο, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή τη θέση του στον χώρο. Για να το επιτύχει αυτό διαθέτει τους ανάλογους αισθητήρες διασπαρμένους σε ολόκληρο το σώμα.
Αναφερόμενο ή αντανακλαστικό άλγος ονομάζεται μία δυσάρεστη αίσθηση άλγους που εντοπίζεται σε διαφορετική περιοχή από την περιοχή που έχει επέλθει ο τραυματισμός ή άλλη επίπονη κίνηση. Το αναφερόμενο ή αντανακλαστικό άλγος προκύπτει όταν ένα νεύρο βλάπτεται ή συμπιέζεται κοντά στο σημείο τραυματισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, η αίσθηση του άλγους θα γίνει αισθητή σε όλη την πορεία του συγκεκριμένου νεύρου ακόμη και αν ο τραυματισμός δημιουργείται αλλού.
Η ταξινόμηση του άλγους έχει γίνει με διάφορα κριτήρια, όπως η ένταση, η διάρκεια, η εντόπιση. Πολλές φορές είναι χρήσιμη για τη διαφοροδιάγνωση, τη θεραπεία και την πρόγνωση. Δυστυχώς στη διεθνή βιβλιογραφία ακόμη και σήμερα η ορολογία των διαφόρων ειδών του άλγους δεν είναι ξεκάθαρη και αυτό οδηγεί σε πολλές παρεξηγήσεις. Σημαντικό ρόλο στο άλγος διαδραματίζουν οι προσταγλανδίνες.
Είναι σημαντικό ο θεράπων ιατρός να αποφασίσει κατά πόσο πρόκειται για οξείας μορφής άλγος ή για χρόνιας μορφής άλγος. Παράλληλα θα πρέπει να εντοπίσει την αιτία που προκαλεί το άλγος και ανάλογα να αρχίσει την ειδική θεραπεία. Η θεραπεία περιλαμβάνει δύο συνιστώσες: την αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί το άλγος και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το αίσθημα του άλγους. Επιπρόσθετα υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άλγους. Τέτοιες είναι: ο βελονισμός, οι υπέρηχοι, οι φυσικοθεραπείες, οι χειρομαλάξεις, καθώς επίσης και οι ενδοθερμίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αναφερόμενο άλγος, Αντανακλαστικό άλγος, Κλίμακες άλγους, Αλγαισθητικός πόνος, Μη αλγαισθητικός πόνος.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
86
Alexopoulos Georgios, Master .pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο