Προανακτορικές Μυκηναϊκές ταφές. Η έκφραση της ταφικής αρχιτεκτονικής και τα ταφικά έθιμα της Πρώιμης Μυκηναϊκής Περιόδου στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1327763 934 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-11
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ψύχας Αδριανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Γιάννης Παπαδάτος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Αφροδίτη Χασιακού, Λέκτορας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προανακτορικές Μυκηναϊκές ταφές. Η έκφραση της ταφικής αρχιτεκτονικής και τα ταφικά έθιμα της Πρώιμης Μυκηναϊκής Περιόδου στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προανακτορικές Μυκηναϊκές ταφές. Η έκφραση της ταφικής αρχιτεκτονικής και τα ταφικά έθιμα της Πρώιμης Μυκηναϊκής Περιόδου στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Περίληψη:
Το παρόν πόνημα πραγματεύεται τις ταφές και τα ταφικά έθιμα της Πρώιμης Μυκηναϊκής Περιόδου στην βορειοανατολική Πελοπόννησο. Ως κύριοι άξονες τίθενται η εξέταση της αρχιτεκτονικής των τάφων, οι θέσεις και αποστάσεις τους από τους σύγχρονούς τους οικισμούς. Σε δεύτερο επίπεδο σχολιάζεται η διαχείριση των ανθρωπολογικών καταλοίπων, η παρουσία ή μη κτερισμάτων και οι ενδείξεις ταφικών τελετουργιών και επικήδειων τελετών.
Το θέμα προσεγγίζεται συνολικά από επτά κεφάλαια. Αρχικά, στην εισαγωγή αναλύεται η μεθοδολογία και τα προβλήματα της εργασίας, όπως επίσης η τοπογραφία της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Ακολουθεί η ιστορία της έρευνας με αναφορές στους πρώτους αρχαιοδίφες του 19ου αι. έως και τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές από ελληνικούς ή ξένους φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η καταγραφή, σύγκριση και ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιείται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τις ΜΕ Ι-ΙΙ και το δεύτερο τις ΜΕ ΙΙΙ-ΥΕ ΙΙΙΑ(1) περιόδους και συμπληρώνονται από πίνακες και γραφήματα ποσοτικών στοιχείων. Επιπροσθέτως, οι τάφοι σχολιάζονται από φαινομενολογική οπτική γωνία μέσω πινάκων και σύμφωνα με τα γεωμορφολογικά δεδομένα κάθε περιοχής και την απόσταση από τα οικιστικά κατάλοιπα. Στη συνέχεια, παρατίθενται θεωρητικοί προβληματισμοί γύρω από τον θάνατο, τις ανά τόπους επικήδειες ή μεταθανάτιες τελετές και την αποτύπωση της μνήμης του νεκρού στην κοινωνία. Αυτοί οι προβληματισμοί αναλύονται ώστε να κατανοηθούν πιο ομαλά τα ταφικά έθιμα της Πρώιμης Μυκηναϊκής κοινωνίας καθώς και να φανεί το γεγονός ότι οι αντιλήψεις δεν διαμορφώνονται ευθύγραμμα αλλά αποτελούνται από πολλές συνιστώσες πολιτικοκοινωνικής φύσεως. Πριν τα συμπεράσματα, ακολουθεί επισκόπηση των αλλαγών που παρουσιάστηκαν στους τάφους κατά την 2η χιλ. π.Χ., ώστε να προσεγγιστεί εάν και σε ποιο βαθμό οι αλλαγές της ταφικής συμπεριφοράς αντανακλούν κοινωνικές αλλαγές και γεωπολιτική διαφοροποίηση. Κατά τον 17ο αι. π.Χ. εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια αλλαγής της ταφικής συμπεριφοράς στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Η αλλαγή αυτή συνδέεται με κοινωνικές μεταβολές και προσεγγίζεται καλύτερα μέσω της μελέτης της αρχιτεκτονικής και της τοποθεσίας των τάφων, την εξέταση των ανθρωπολογικών λειψάνων και των κτερισμάτων. Η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ βορειοανατολικής Πελοποννήσου, Αίγινας, Κυκλάδων και Κρήτης κατά την Πρώιμη Μυκηναϊκή Περίοδο επιβεβαιώνεται και ρίχνει άπλετο φως στην δημιουργία «μικροπαραδόσεων» που ισορροπούσαν μεταξύ παράδοσης, καινοτομίας, απομίμησης, επανάληψης, επιλογής, προσαρμογής, πειραματισμού, απόρριψης, δεξιοτεχνίας, δημιουργικότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Πρώιμη Μυκηναϊκή Περίοδος, βορειοανατολική Πελοπόννησος, θολωτοί τάφοι, θαλαμοειδείς τάφοι, λακκοειδείς τάφοι, ταφικά έθιμα, αρχιτεκτονική τάφων, φαινομενολογία, σχέση οικιστικών και ταφικών χώρων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
375
Αριθμός σελίδων:
165
Προανακτορικές Μυκηναϊκές ταφές.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο