Το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα: μια εις βάθος έρευνα μεταξύ των ετών 1999-2009

Διπλωματική Εργασία uoadl:1327792 553 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-17
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Σωτηρίου Κωνσταντίνος-Ορφέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Κοπανιάς, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαιολογίας Ανατολικής Μεσογείου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ελένη Μαντζουράνη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Βαβουρανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα: μια εις βάθος έρευνα μεταξύ των ετών 1999-2009
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα: μια εις βάθος έρευνα μεταξύ των ετών 1999-2009
Περίληψη:
Το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας -γενικά- και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων -ειδικότερα- αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες μια ανοικτή πληγή για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Οι προεκτάσεις που έλαβε η αρχαιοκαπηλία τα τελευταία χρόνια και η εμπλοκή εγκληματικών δικτύων οδήγησε αρκετούς ερευνητές στην διεξαγωγή ερευνών γύρω από τις επιπτώσεις του φαινομένου τόσο εντός του επιστημονικού κλάδου της αρχαιολογίας, όσο και στους τομείς οι οποίοι άπτονται της κοινωνίας της ίδιας. Σημαντικό όμως πρόβλημα για μια ενδελεχή έρευνα και μελέτη του φαινομένου αποτελούσε η δυσκολία πρόσβασης σε πληροφορίες των διωκτικών αρχών.
Ξεπερνώντας το σημαντικό πρόβλημα στην πρόσβαση και στην ανάλυση δεδομένων που σχετίζονται με το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, η παρούσα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία είναι σε θέση να παρουσιάζει 363 υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές στην Ελλάδα. Από αυτές τις υποθέσεις οι 246 είναι συλλήψεις ενώ οι υπόλοιπες 117 αποτελούν αξιόπιστες καταγγελίες. Με την παρουσίαση ενός τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων, η παρούσα έρευνα ευελπιστεί να διαφωτίσει μια σειρά από σημαντικές -άγνωστες έως τώρα-πτυχές του φαινομένου, όπως: ποιες περιοχές στην Ελλάδα έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα ποσοστά αρχαιοκαπηλικών δράσεων, ποια είναι η οικονομική διάσταση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων μέσα από επίσημες εκτιμήσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου και του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου, ποια είναι η κοινωνική διαστρωμάτωση των συμμετεχόντων/συλληφθέντων σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι αρχαιοτήτων που συνήθως κατάσχονται στα χέρια αρχαιοκαπήλων, αλλά έτερα παράνομα αντικείμενα τα οποία κατασχέθηκαν σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, οι σχέσεις του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων με το κοινό αλλά και το οργανωμένο έγκλημα, κ.α.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
αρχαιοκαπηλία, λεηλασία, οργανωμένο έγκλημα, πολιτιστική κληρονομιά, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπόριο αρχαιοτήτων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
85
ΜΔΕ_Σωτηρίου_Κωνσταντίνος.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο