Ολόγλυφες απεικονίσεις παιδιών στον ελλαδικό χώρο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο

Διπλωματική Εργασία uoadl:1327834 878 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-11
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Χαμαλίδου Όλγα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Κατάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτρης Πλάντζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελένη Παπαγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ολόγλυφες απεικονίσεις παιδιών στον ελλαδικό χώρο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ολόγλυφες απεικονίσεις παιδιών στον ελλαδικό χώρο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας είναι να καταγραφεί η απεικόνιση θνητών παιδιών, τα εικονογραφικά χαρακτηριστικά τους και ο σκοπός για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Για τον λόγο αυτό καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια καθώς για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε έναν κατάλογο 95 ολόγλυφες απεικονίσεις παιδιών από όλο τον ελλαδικό χώρο, που μέχρι σήμερα παρουσιάζονταν αποσπασματικά και με τη μορφή καταλόγου ή με πολύ μικρές αναφορές σε άρθρα επιστημονικών περιοδικών και αρχαιολογικά δελτία. Το ακριβές αντικείμενο μελέτης αποτελούν τα θνητά παιδιά της περιόδου, αγόρια και κορίτσια που δεν ξεπερνούν το δωδέκατο με δέκατο τρίτο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν περάσει στα ηλικιακά όρια της εφηβείας.
Αρχικά παρουσιάζεται η θέση του παιδιού μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας και της οικογένειας, κατά την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα. Ακολουθούν ενδεικτικές αναφορές στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία που δηλώνουν τον ρόλο των παιδιών ως συνεχιστών της οικογένειας αλλά και της ίδιας της πόλης, αφού τα παιδιά αποτελέσαν τους αυριανούς πολίτες και τις επόμενες μητέρες που έδιναν συνέχεια στην κοινωνία.
Μέσα από την προσέγγιση της απόδοσης των παιδιών σε προγενέστερες περιόδους, προσδιορίζονται τα εικονογραφικά χαρακτηριστικά των παιδιών και ο διαχωρισμός τους σε ηλικιακές υπο-ομάδες. Παρουσιάζονται οι δυσκολίες της μελέτης των γλυπτών, όπως ο καθορισμός του φύλου του παιδιού που απεικονίζεται ή προσδιορισμός της ηλικίας. Ακολουθούν τα εικονογραφικά χαρακτηριστικά, που χαρακτηρίζουν το κάθε φύλο όπως η γυμνότητα, η ενδυμασία και κόμμωση.
Τέλος, παρουσιάζεται η αντιπαράθεση των μελετητών για την χρήση των παιδικών ολόγλυφων απεικονίσεων και κατά πόσο αυτά εντάσσονταν στην σφαίρα της ταφικής χρήσης ή μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του γλυπτού διακόσμου οικιών εύπορων οικογενειών για την παρουσίαση των νεότερων μελών τους ή αντίστοιχα, δημόσιων οικοδομημάτων όπως στην περίπτωση του νυμφαίου του Ηρώδη του Αττικού στην Ολυμπία. Η στατιστική ανάλυση των γλυπτών βοήθησε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τα εικονογραφικά χαρακτηριστικά των παιδιών της περιόδου.
Η εργασία ολοκληρώνεται με 98 πίνακες των γλυπτών του Καταλόγου, με πολλές λεπτομέρειες, ιδιαίτερα κατατοπιστικές για τον αναγνώστη και την παρουσίαση στατιστικών σχεδιαγραμμάτων και πινάκων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
ρωμαϊκή αρχαιολογία, ρωμαϊκή Ελλάδα, ρωμαϊκή γλυπτική, παιδιά, ολόγλυφα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
202
Αριθμός σελίδων:
310
ΧΑΜΑΛΙΔΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (30 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο