Μικρογραφικές υδρίες από το ιερό της Δήμητρας στα Άβδηρα

Διπλωματική Εργασία uoadl:1327921 1315 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-17
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μότσιου Παρασκευή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευρυδίκη Κεφαλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Ελένη Μανακίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ.
Αμαλία Αβραμίδου, Λέκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Δ.Π.Θ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μικρογραφικές υδρίες από το ιερό της Δήμητρας στα Άβδηρα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μικρογραφικές υδρίες από το ιερό της Δήμητρας στα Άβδηρα
Περίληψη:
Η διπλωματική αυτή εργασία αποσκοπεί στο να μελετήσει από τεχνικής και λατρευτικής σκοπιάς ένα τμήμα του αποθέτη των μικρογραφικών υδριών που εντοπίστηκε ανασκαφικά στα Άβδηρα από την Κουκούλη-Χρυσανθάκη κατά την ανασκαφική περίοδο 1982-1989.
Στο πρώτο κεφάλαιο λαμβάνει χώρα η ιστορική ανασκόπηση των Αβδήρων από την ίδρυσή τους στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. Μετά ακολουθεί η παρακολούθηση της πορείας των ανασκαφικών ερευνών από τα μέσα του 20ου αιώνα και την αποκάλυψη του ελληνιστικού νότιου περιβόλου των Αβδήρων από τον Λαζαρίδη, στις ανασκαφικές έρευνες και την αποκάλυψη της βορειοδυτικής γωνίας του αρχαϊκού και κλασικού βόρειου περιβόλου κατά την δεκαετία του ’80. Μικρή αναφορά γίνεται και στο ιερό της Δήμητρας, όπου εντοπίστηκε τεράστιος αποθέτης κυρίως μικρογραφικών υδριών.
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται από τεχνικής πλευράς η προς μελέτη ομάδα μικρογραφικών υδριών, με την δημιουργία τυπολογίας και σχολιασμό της διακόσμησής τους. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια ερμηνευτικής προσέγγισης αυτών των αγγείων, με την εξέταση αρχικά της λατρείας στο ιερό της Δήμητρας και στη συνέχεια της λατρείας σε άλλα ιερά της Δήμητρας στην περιοχή των παραλιών του βόρειου Αιγαίου, και συγκεκριμένα στα παράλια της Μικράς Ασίας και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη και Μακεδονία. Η επιλογή των ιερών έγινε με συνδυασμό κριτηρίων, αφού λήφθηκαν υπ’όψιν η γεωγραφική κατανομή και το γεγονός της απόθεσης μικρογραφικών υδριών και άλλων πήλινων αγγείων και αντικειμένων λατρευτικής χρήσης. Πρώτα γίνεται η παράθεση παραδειγμάτων από την Μικρά Ασία και τα νησιά, καθώς τα Άβδηρα αποτελούν ιωνική αποικία, και ακολουθούν τα παραδείγματα της Θράκης και της Μακεδονίας. Στόχος αυτής της συγκριτικής μελέτης είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο η λατρευτική χρήση και απόθεση της υδρίσκης στα Άβδηρα επηρεάζεται από τις πρακτικές που ισχύουν στη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τη Μακεδονία ή αποτελούν τοπική παραλλαγή.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναπτύσσεται συνοπτικά η ερμηνευτική προσέγγιση της χρήσης των υδρισκών, στο πέμπτο ακολουθούν τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις σχετικά με την απόθεση των μικρογραφικών υδριών στο βόρειο Αιγαίο, και τέλος, ακολουθεί παράρτημα με θέμα τις λατρείες στο βόρειο και νότιο περίβολο της πόλης των Αβδήρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Μικρογραφικά αναθηματικά αγγεία, κατασκευή αγγείων, λατρευτική χρήση αγγείων, λατρεία της Δήμητρας, Θράκη, Άβδηρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
164
Αριθμός σελίδων:
175
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Παρασκευή Μότσιου, Μικρογραφικές υδρίες από το ιερό της Δήμητρας Αβδήρων.pdf
11 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

 


Παρασκευή Μότσιου, Μικρογραφικές υδρίες από το ιερό της Δήμητρας Αβδήρων, πίνακες.zip
10 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.