In vivo μελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων από τα είδη Pinus nigra και Pinus heldreichii ως προς την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική τους δράση.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1328062 676 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Απομόνωση, Ανάπτυξη, Παραγωγή και Έλεγχος Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-15
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Ταλλάς Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης - Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής. Ιωάννης Τρουγκάκος - Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Τμήματος Βιολογίας. Νικόλαος Φωκιαλάκης - Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
In vivo μελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων από τα είδη Pinus nigra και Pinus heldreichii ως προς την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική τους δράση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
In vivo μελέτη της επίδρασης εκχυλισμάτων από τα είδη Pinus nigra και Pinus heldreichii ως προς την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική τους δράση.
Περίληψη:
Η γήρανση αποτελεί μια φυσιολογική, αναπόφευκτη διαδικασία, που καθοδηγείται από διαφορετικά μοριακά μονοπάτια και βιοχημικά γεγονότα που προωθούνται τόσο από γενετικούς όσο και στοχαστικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αρκετά μονοπάτια έχουν εμπλακεί στην εξέλιξη της γήρανσης όπως τα μεταβολικά μονοπάτια, το μονοπάτι των σιρτουϊνών (sirtuins), η μείωση του μήκους των τελομερών καθώς και μονοπάτια απόκρισης στο στρες που διατηρούν την ομοιόσταση και ρυθμίζουν το ποσοστό επιβίωσης των οργανισμών σε ένα μάλλον εχθρικό οξειδωτικό περιβάλλον.

Η εμφάνιση της γήρανσης μπορεί να επιβραδυνθεί είτε με γενετικές παρεμβάσεις ή με τη διατροφή (π.χ. μειωμένη λήψη θερμίδων - CR: Caloric Restriction). Οι διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η περιορισμένη λήψη θερμίδων (CR) ή ισορροπημένη υγιεινή διατροφή είναι από τις πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την επέκταση της ποιότητας ζωής ή / και της μακροζωίας, που οφείλονται είτε σε παρατεταμένη ήπια ενεργοποίηση των οδών που ανταποκρίνονται στο στρες ή / και στα χαμηλά επίπεδα βλαβών στα βιομόρια. Βασικό ρόλο στη λειτουργικότητα του δικτύου πρωτεόστασης διαδραματίζουν το κύριο σηματοδοτικό μονοπάτι αντιοξειδωτικής απόκρισης Nrf2 (nuclear factor erythroid 2-related factor 2) / Keap1 (Kelch-like ECH-associated protein 1), καθώς και τα κύρια πρωτεολυτικά και επιδιορθωτικά συστήματα (σύστημα ουβικιτίνης – πρωτεασώματος και μονοπάτι αυτοφαγίας - λυσοσώματος).

Στην παρούσα μελέτη, αναλύθηκε για πρώτη φορά η in vivo επίδραση των εκχυλισμάτων από τα είδη Pinus nigra (υδατικό εκχύλισμα φλοιού) και Pinus heldreichii (υδροαλκοολικό και αλκοολικό εκχύλισμα ξύλου) ως πρόσθετα διατροφής στην οργανισμική ομοιοστασία του πειραματικού μοντέλου Drosophila melanogaster. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιείται ως in vivo πλατφόρμα ελέγχου της βιοδραστικότητας φυσικών ουσιών. Παράλληλα, η δράση των παραπάνω εκχυλισμάτων συγκρίθηκε με το υδατικό εκχύλισμα από το φλοιό του είδους Pinus pinaster (Pycnogenol®), το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως θετικός μάρτυρας, καθώς είναι ευρέως διαδεδομένη η αντιοξειδωτική του δράση.

Τα προκαταρκτικά μας ευρήματα έδειξαν ότι από την έκθεση των εντόμων στα υπό μελέτη εκχυλίσματα, κυρίως η διατροφική παρέμβαση με το υδροαλκοολικό εκχύλισμα από το ξύλο του είδους P. heldreichii παρείχε συνολικά ευεργετικά αποτελέσματα στη φυσιολογία και τη βιωσιμότητα των εντόμων σε σύγκριση με την Pycnogenol®. Παρόμοια εικόνα αλλά σε μικρότερη κλίμακα εντοπίστηκε και στο υδατικό εκχύλισμα από φλοιό του είδους P. nigra. Επιπλέον, διαπιστώθηκε συσχέτιση των ωφέλιμων αποτελεσμάτων μακροβιότητας, τόσο σε φυσιολογικές όσο και σε υπό στρες συνθήκες, με κυτταρικές αντιοξειδωτικές αποκρίσεις, δεδομένου ότι σημειώθηκε αυξημένη επαγωγή της αντιοξειδωτικής απόκρισης μέσω των ΑREs (Antioxidant Response Elements) που σχετίζεται με ταυτόχρονη μείωση των οξειδωμένων πρωτεϊνών καθώς και του κυτταρικού οξειδωτικού φορτίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φαρμακευτική
Λέξεις-κλειδιά:
Pinus nigra, Pinus heldreichii, Drosophila melanogaster, μακροβιότητα, αντιοξειδωτικά, UPS
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
367
Αριθμός σελίδων:
189