Δερματολογικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της κύησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1329749 742 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-24
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ασκοξυλάκη Θεανώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κασσάνος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δερματολογικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της κύησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δερματολογικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της κύησης
Περίληψη:
Εισαγωγή:
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας που χαρακτηρίζεται άλλοτε από ευχάριστες και άλλοτε από δυσάρεστες μεταβολές. Κατά τη διάρκεια της κύησης, το γυναικείο σώμα υπόκειται σε μια σειρά ριζικών αλλαγών με μοναδικό σκοπό την επιτυχημένη εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο αλλά και την φυσιολογική εξέλιξη της κύησης. Οι μεταβολές που παρατηρούνται συνήθως είναι φυσιολογικές και τροποποιούν τη φυσιολογική δραστηριότητα ορισμένων συστημάτων όπως του καρδιαγγειακού, του πεπτικού, του ουροποιητικού, του δέρματος και άλλων.
Η «μεταμόρφωση» των γυναικείων βιολογικών συστημάτων συντελείται κυρίως κάτω από την επίδραση ορμονικών μεταβολών, με τις φυλετικές ορμόνες να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο. Είναι ευρέως γνωστό φυσικά ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μαζί με την χοριακή γοναδοτροπίνη συντελούν συλλογικά προς την ασφάλεια και επιβίωση του εμβρύου.
Σκοπός της μελέτης:
Σε αυτήν την πτυχιακή μελέτη, γίνεται μια αναφορά των σημαντικότερων δερματολογικών παθήσεων, ταξινομώντας τες σε αυτές που υπήρχαν προ της κύησης, στις ειδικές δερματοπάθειες κύησης και στις φυσιολογικές μεταβολές δέρματος και βλεννογόνων κατά την κύηση. Σκοπός είναι να δοθεί περισσότερη βαρύτητα και σημασία σε ένα πάσχον δέρμα καθώς τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν είναι ιδιαίτερα βασανιστικά σε μια ήδη ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια έγκυος.
Υλικό και μέθοδος:
Για την ανασκόπηση της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αναζητήθηκαν στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων Pubmed, Medline, Uptodate, Scholar και Cochrane Library. Για τη συστηματική αναζήτηση άρθρων σχετικών με το αντικείμενο της μελέτης της παρούσας ανασκόπησης χρησιμοποιήθηκαν συνδυασμοί των παρακάτω λέξεων-κλειδιά: dermatological deseases, dermatological treatment. Από την ανασκόπηση προέκυψαν 57 βιβλιογραφικές αναφορές και 13 συγγράμματα. Ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή δόθηκε στην αναζήτηση συστηματικών ανασκοπήσεων.
Συμπεράσματα:
Όσον αφορά τις δερματικές μεταβολές, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κάποιες βλάβες συναντώνται μονάχα κατά τη διάρκεια της κύησης και αποκαλούνται ειδικές δερματοπάθειες της κύησης με σταδιακή υποχωρησή τους μετά τον τοκετό προκαλώντας άλλοτε έντονη συμπτωματολογία και άλλοτε ηπιότερη. Άλλες δερματικές αλλοιώσεις πάλι, προϋπάρχουν της εγκυμοσύνης και μπορεί είτε να υποτροπιάσουν, είτε να βελτιωθούν, είτε να παραμείνουν σταθερές κατά τη διάρκεια αυτής. Επιπρόσθετα, υπάρχει και μια κατηγορία δερματικών αλλοιώσεων που συναντάται συνήθως κατά την εγκυμοσύνη και προκαλεί βλάβες αισθητικού μόνο τύπου, ικανές όμως να επηρεάσουν συναισθηματικά την έγκυο.
Ποιά από τα προϋπάρχοντα νοσήματα θα βελτιωθούν και ποιά θα επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της κύησης, παραμένει άγνωστο και κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι ορμόνες, το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου και ο ψυχολογικός παράγοντας επηρεάζουν πολύ. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αισθητικού τύπου μεταβολές του δέρματος στις οποίες πολλές φορές συμβάλλει και το χρώμα του δέρματος, η αύξηση βάρους και η κληρονομικότητα.
Η διάγνωση κάθε ειδικής δερματοπάθειας όπως και η εξέλιξη με την πρόγνωση της νόσου, είναι ένα σημαντικό ζήτημα τόσο για τον γυναικολόγο όσο και για τον δερματολόγο. Το σίγουρο πάντως είναι πως η θεραπευτική προσέγγιση κάθε περίπτωσης πρέπει πάνω από όλα να διασφαλίζει την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου. Θεραπευτικά σχήματα που δίνονται άφοβα σε μια γυναίκα που δεν κυοφορεί, δεν είναι απαραίτητα ασφαλή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σημαντική είναι επίσης και η χρονική στιγμή εμφάνισης μιας νόσου, καθώς στα πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης η δυσκολία χορήγησης κάποιας αγωγής είναι ακόμα πιο περιορισμένη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δέρμα, Κύηση, Βλατίδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
113
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΥΗΣΗΣ ΘΕΑΝΩ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ final.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο