Παράγοντες κινδύνου εφηβικής κύησης. Προγράμματα πρόληψης και αγωγή υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:1332321 482 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-03
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Λουμίδου Μαργαρίτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ν. Παπαντωνίου, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δ.Κασσάνος,Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χ.Χρέλιας,Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες κινδύνου εφηβικής κύησης. Προγράμματα πρόληψης και αγωγή υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εφηβική εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου διότι η μητέρα και το έμβρυο βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, εξαιτίας της ανωριμότητας του γεννητικού συστήματος της έφηβης και από άλλες σημαντικές αιτίες. Επίσης η εφηβική εγκυμοσύνη έχει επιπτώσεις και στην οικογενειακή ζωή. Οι μεταβολές που υπόκεινται οι έφηβοι είναι: στο σωματικό , στο γνωστικό και στο ψυχοκοινωνικό τομέα. Όλη αυτή η περίοδος που διαρκεί η εφηβεία, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια νοιώθουν μεγάλη περιέργεια να ανακαλύψουν τη σεξουαλικότητά τους . Σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια η σεξουαλική δραστηριότητα των νέων ξεκινάει χρονικά πολύ νωρίτερα, όπως και η έμμηνο ρύση στα κορίτσια εμφανίζεται σε πολύ μικρότερες ηλικίες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθούν, οι παράγοντες που προκαλούν στις έφηβες να οδηγούνται σε μια εφηβική εγκυμοσύνη (ανεπιθύμητη). Η εργασία αυτή επειδή αναφέρεται στην εφηβική εγκυμοσύνη, αναπτύσσει την ανατομία και τη φυσιολογία του γυναικείου γεννητικού συστήματος, τα στάδια της εφηβικής ηλικίας, τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της εφηβικής εγκυμοσύνης και τέλος στο ειδικό μέρος της εργασίας , γίνεται αναφορά για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων και για τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα στη χώρα μας, ώστε και οι έφηβες μητέρες να βρίσκουν τις κατάλληλες κρατικές υπηρεσίες για να τους παρέχουν τη σωστή καθοδήγηση τόσο για την υγεία και την ασφάλεια του νεογνού όσο και της ιδίας.
Μέθοδος: Η μέθοδος που ακολουθήθηκε στην εργασία αυτή ήταν βιβλιογραφική ανασκόπηση, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη γνώση για τους λόγους για τους οποίους μια έφηβη φθάνει να έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ποιος ο ρόλος του οικογενειακού προγραμματισμού στην ενημέρωση των εφήβων για την αντισύλληψη.
Αποτελέσματα: Γίνεται ενημέρωση για την ανατομία και τη φυσιολογία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος , γίνεται λόγος για την έναρξη της εφηβείας και τα στάδια που περνάει ο έφηβος μέχρι να φθάσει στην ενηλικίωση και τους παράγοντες κινδύνου που διατρέχει ο κάθε έφηβος. Τα τελευταία χρόνια η κύηση στην εφηβεία τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό καθιστά μεγαλύτερη την ανάγκη για λήψη μέτρων για την πρόληψη του φαινομένου.
Συμπεράσματα: Είναι ανάγκη η πολιτεία μέσα από τις κρατικές υπηρεσίες υγείας και τα προγράμματα εκπαίδευσης, να παράσχει σύγχρονη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, καθώς, και προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η συνεργασία αυτών των φορέων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εφηβικής εγκυμοσύνης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εφηβική εγκυμοσύνη, Αντισύλληψη, Παράγοντες κινδύνου , Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
108
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Loumidou Margarita-master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.