Ανοικτά δεδομένα (open data) και διαχείριση φυσικών καταστροφών

Διπλωματική Εργασία uoadl:1332507 883 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-06
Συγγραφέας:
Ματσούκη Τρισεύγενη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ε. Λέκκας,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Π. Νομικού,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Σ. Λόζιος,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανοικτά δεδομένα (open data) και διαχείριση φυσικών καταστροφών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανοικτά δεδομένα (open data) και διαχείριση φυσικών καταστροφών
Περίληψη:
Σκοπός Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την διερεύνηση της αξίας των ανοιχτών δεδομένων, τα οποία μπορούν να οριστούν ως τα δημόσια δεδομένα τα οποία είναι προσβάσιμα από όλους χωρίς περιορισμούς και χωρίς θεσμικούς και τεχνικούς φραγμούς, στην αρτιότερη και βαθύτερη κατανόηση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους ή έστω στη μετρίαση των ζημιών που προκαλούνται από αυτές.
Πιο αναλυτικά, αφού περιγράψουμε τα ανοιχτά δεδομένα και μιλήσουμε για τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούνται ώστε να μπορούν αυτά να είναι δημόσια προσβάσιμα αλλά και για τις ανάγκες που τα δημιούργησαν, θα αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η απελευθέρωση και η δημοσίευση τους μέσω του διαδικτύου. Επίσης θα αναλύσουμε τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα ανοιχτά δεδομένα αλλά και κάποια εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν δυσκολεύοντας την ευρεία αποδοχή από το κοινό και τη χρήση τους.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν ενδεικτικά χρήσιμα εργαλεία ανοικτών δεδομένων και θα μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν τα ανοιχτά δεδομένα την διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Παραδείγματα εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι αεροφωτογραφίες, οι δορυφορικές εικόνες, οι διαδραστικοί χάρτες καθώς και άλλα γεωχωρικά δεδομένα. Επίσης θα μιλήσουμε για το σχεδιασμό δράσεων σχετικών με την εκμετάλλευση και τη χρήση ανοιχτών δεδομένων για τους σκοπούς της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, την αξιολόγηση αναγκών και την αποτίμηση σχετικών επιχειρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπλέον θα συζητηθεί ο κύκλος ζωής των καταστροφών καθώς και τα διάφορα στάδια στα οποία χωρίζεται ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ακόλουθο ερώτημα: Πως σχετίζονται τα ανοιχτά δεδομένα με τις φάσεις του κύκλου ζωής στη διαχείριση των καταστροφών;
Ακόμα, θα αναφερθούμε στην περίπτωση της Ελλάδας και στην κατάσταση που επικρατεί ως προς την υιοθέτηση των ανοιχτών δεδομένων καθώς και σε ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί με στόχο τη δημοσιοποίηση και το «άνοιγμα» δεδομένων ώστε να είναι δυνατή η δημοσίευση, ανακάλυψη, επαναχρησιμοποίηση καθώς και η απεικόνιση τους.
Τέλος, θα παρουσιαστούν παραδείγματα και εφαρμογές ανοιχτών δεδομένων που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σαν στόχο την καλύτερη κατανόηση και συνεπώς την αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία τέτοια εφαρμογή είναι η InaSafe, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς να μελετήσουν το πως μια φυσική καταστροφή, όπως οι πλημμύρες, μπορούν να επηρεάσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τις υποδομές. Μετά την επιτυχία του στην Ινδονησία, το λογισμικό έχει προσαρμοστεί για χρήση και σε άλλες χώρες, όπως τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Γεωλογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ανοικτά κυβερνητικά δεδομένα, Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών, Γεωχωρικά δεδομένα, Κύκλος ζωής καταστροφών, Εφαρμογές Ανοιχτών δεδομένων.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
70