Paleoceanographic evolution of the North Aegean Sea during the last 4.0 ka

Διπλωματική Εργασία uoadl:1342998 655 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γεωλογική Ωκεανογραφία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Φατούρου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τριανταφύλλου Μαρία, Καθηγήτρια, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,ΕΚΠΑ
Δήμιζα Μαργαρίτα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,ΕΚΠΑ
Γώγου Αλεξάνδρα, Διευθύντρια Ερευνών,ΕΛΚΕΘΕ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Paleoceanographic evolution of the North Aegean Sea during the last 4.0 ka
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παλαιοωκεανογραφική εξέλιξη του Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4000 χρόνων
Περίληψη:
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πληθώρα επιστημονικών μελετών υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τη μελέτη των μικροαπολιθωμάτων σε συνδυασμό με την ανάλυση των γεωχημικών δεικτών στα θαλάσσια ιζήματα ως εξαιρετικό εργαλείο για την ανασύσταση των παλαιοωκεανογραφικών συνθηκών και την ιστορία του παλαιοκλίματος. Σήμερα, η συγκριτική ανάλυση δεδομένων από τα θαλάσσια ιζήματα με δεδομένα από κλιματικά μοντέλα προσφέρει ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των παλαιοωκεανογραφικών και παλαιοκλιματικών διακυμάνσεων.

Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την παλαιοωκεανογραφική εξέλιξη κατά τα τελευταία 4000 χρόνια του Βορείου Αιγαίου, μίας περιοχής ιδιαίτερης σημασίας λόγω των μοναδικών γεωγραφικών και ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών της. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε διεξοδική ανάλυση παλαιοωκεανογραφικών δεικτών στο ιζηματογενές αρχείο δύο πυρήνων μικρού μήκους Μ2 (λεκάνη του Άθω) και Μ3 (λεκάνη της Σκύρου) και σύγκριση των αποτελεσμάτων με τη χρήση δεδομένων από παλαιοκλιματικά μοντέλα στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Κατά την ανάλυση κατεγράφησαν οι διακυμάνσεις της παλαιοθερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων από δεδομένα αλκενονών για το διάστημα 1.600 - 600 π.Χ. (πυρήνας μικρού μήκους Μ3). Επίσης, ο προσδιορισμός των διακυμάνσεων σε διάφορες παλαιοωκεανογραφικές παραμέτρους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 1500 χρόνων (πυρήνας μικρού μήκους Μ2) επιτεύχθηκε με στοιχεία των σταθερών ισοτόπων (δ18O και δ13C) που μετρήθηκαν σε κελύφη του πλαγκτονικού τρηματοφόρου Globigerinoides ruber και την εφαρμογή του δείκτη χαμηλής οξυγόνωσης (LO, Low Oxygen) των βενθονικών τρηματοφόρων που εκφράζει τις μεταβολές στη συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου στα ύδατα του πυθμένα σε συνδυασμό με την καταγεγραμμένη θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων από δεδομένα αλκενονών και το δείκτη στρωμάτωσης της υδάτινης στήλης (S-index) των κοκκολιθοφόρων.

Τα δεδομένα της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων με βάση τις μετρήσεις των αλκενονών αντιπαραβλήθηκαν με προσομοιώσεις θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που πραγματοποιήθηκαν από κλιματικά μοντέλα του Coupled Model Intercomparison Project (CMIP5) για τα τελευταία 2000 χρόνια. Ειδικότερα, οι προσομοιώσεις των MPI-ESM-Ρ-p2k, MPI-ESM-P r1 και CCSM4 r1 για τη συγκεκριμένη περιοχή αναλύθηκαν σε ετήσια και εποχική ανάλυση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μεταπτυχιακής διπλωματικής διατριβής η μελέτη των πρωτογενών δεδομένων καθώς και της σύγκρισής τους με τις προσομοιώσεις θερμοκρασίας και βροχόπτωσης μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων παλαιοκλιματικών μοντέλων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Παλαιοωκεανογραφία,Βόρειο Αιγαίο,Τρηματοφόρα,Παλαιοκλιματικά μοντέλα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
150
Αριθμός σελίδων:
83