Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις των εκπαιδευτικών για το "Νέο Σχολείο"

Διπλωματική Εργασία uoadl:1445669 527 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-12-11
Έτος εκπόνησης:
2012
Συγγραφέας:
Παύλου Βάια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θάλεια Δραγώνα. Καθηγήτρια. Τμήμα Εκπάιδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. ΕΚΠΑ
Άννα Μαντόγλου. Καθηγήτρια. Τμήμα Ψυχολογίας. Πάντειον Πανεπιστήμιο
Νέλλη Ασκούνη. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Εκπάιδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις των εκπαιδευτικών για το "Νέο Σχολείο"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία, που εκπονείται στα πλαίσια του Μ.Π.Σ. "Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία", αφορά το σχέδιο δράσης, στον τομέα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τη δημιουργία ενός "Νέου Σχολείου", όπως τιτλοφορήθηκε το σχετικό σχέδιο μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αλλαγή του προγράμματος σπουδών, κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές του Μάρτη του 2010, ενώ στη βάση αυτή, υπήρξε η πρόβλεψη να εφαρμοστεί πειραματικά τη σχολική χρονιά 2011-2012 και να γενικευτεί η εφαρμογή της την επόμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν 99 δημοτικά σχολεία από τα συνολικά 961 που είχαν ήδη ορισθεί ως ολοήμερα δημοτικά σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Α.Ε.Π.). Η επαγγελματική μου απασχόληση, με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού, σε ένα από τα 99 αυτά πιλοτικά δημοτικά σχολεία, το σχολικό έτος 2011-2012, γεγονός που με καθιστά, κατ'αρχάς, άμεσα ενδιαφερόμενη, σε συνδυασμό μ' έναν ευρύτερο προβληματισμό σχετιζόμενο με τα όσα διαδραματίζονται στον πολύπαθο αλλά και τόσο νευραλγικής σημασίας, χώρο της εκπαίδευσης, υπήρξαν οι αφορμές και οι αιτίες της συγγραφής της παρούσας εργασίας.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση των συστατικών στοιχείων του σχεδίου μεταρρύθμισης του "Νέου Σχολείου", μέσα από την εξέταση του ίδιου του σχεδίου και κυρίως μέσα από τις νοηματοδοτήσεις των εκπαιδευτικών που καλούνται να υλοποιήσουν το σχέδιο, όπως προέκυψαν μέσα από την εξέταση των κοινωνικών αναπαραστάσεων τους. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, πραγματοποιήθηκε συλλογή πρωτογενών στοιχείων με τη διενέργεια συνεντεύξεων, ενώ το δείγμα αποτέλεσαν οκτώ εκπαιδευτικοί από ένα συγκεκριμένο σχολείο της Αθήνας, το οποίο τηρούσε τις προδιαγραφές που έθετε η έρευνά μας (σχολείο με Ε.Α.Ε.Π. και ενταγμένο στα πιλοτικά σχολεία με το νέο ΠΣ). Καθοριστικός παράγοντας στην υλοποίηση του στόχου που αναφέρθηκε πρωτύτερα ήταν η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης, καθώς και η προσωπική εμπειρία που διέθετα ως εκπαιδευτικός στο εν λόγω σχολείο.
Συνοψίζοντας, το ενδιαφέρον της παρούσας μελέτης εστιάζεται στο ότι η διαπίστωση των "κακώς κειμένων" της λειτουργίας του σχολικού θεσμού γενικότερα και της εφαρμογής του "Νέου Σχολείου" ειδικότερα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μιας επιχειρηματολογίας που αναπτύσσουν οι εκπαιδευτικοί τους δείγματός μας στη βάση αντικειμενικών λόγων αλλά και προϊόν του τρόπου διαμόρφωσης των κοινωνικών τους αναπαραστάσεων, οι οποίες, όπως είδαμε, μορφοποίησαν δυναμικά τις τοποθετήσεις τους και νοηματοδότησαν, ουσιαστικά, το περιεχόμενό τους. Έτσι, με βάση τα όσα διατυπώσαμε τόσο αμέσως παραπάνω όσο και γενικά στο σύνολο της εργασίας θα μπορούσαμε να βρούμε μια έκφραση της λογικής που συγκρότησε το περιεχόμενό της στη φράση του Lichtenberg. "Δεν μπορώ να πω πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα αν αλλάξουν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα πρέπει ν΄αλλάξουν" ώστε να εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα πραγματικά "Νέο Σχολείο".
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κοινωνικές αναπαραστάσεις, σχέδιο μεταρρύθμισης, Υπουργείο Παιδείας, "Νέο Σχολείο", σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
117
Αριθμός σελίδων:
115
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

642 ΠΑΥΛΟΥ, ΒΑΪΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.