Εθνική εικόνα και οικονομική κρίση: συγκριτική μελέτη της πλαισίωσης των ειδήσεων που αφορούν την οικονομική κρίση στον Τύπο δύο χωρών (Ελλάδα και Πορτογαλία)

Διπλωματική Εργασία uoadl:1446796 603 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκές Επικοινωνίες: Δομές και Πολιτικές
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Τσιούνη Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρόη Παναγιωτοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εθνική εικόνα και οικονομική κρίση: συγκριτική μελέτη της πλαισίωσης των ειδήσεων που αφορούν την οικονομική κρίση στον Τύπο δύο χωρών (Ελλάδα και Πορτογαλία)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια συγκριτική έρευνα του τρόπου καταγραφής των ειδήσεων που αφορούν την οικονομική κρίση στον Τύπο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, καθώς επίσης και των επιδράσεων της παρουσίασής τους στην εθνική εικόνα των δύο χωρών στο εσωτερικό τους.
Η δημοσιογραφική κάλυψη των οικονομικών αλλά και των ευρωπαϊκών θεμάτων αποτελεί παράγοντα διαμόρφωσης τόσο της κοινής γνώμης, όσο και των πολιτικών εξελίξεων. Η ραγδαία εκδήλωση της οικονομικής κρίσης σε τρεις μικρές χώρες της Ευρωζώνης κατά τη διετία 2010 – 2011, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ανέδειξε την ανεπάρκεια των προληπτικών οικονομικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έθεσε τις χώρες αυτές υπό την πλήρη επιτήρηση υπερεθνικών οργάνων. Τα εθνικά κράτη απώλεσαν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους κυριαρχίας και υπέστησαν σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο της πολιτικής διακυβέρνησης που επηρέασαν τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις.
Ο Τύπος κλήθηκε να καταγράψει την πορεία των γεγονότων και των πρώτων διαπραγματεύσεων με τον Μηχανισμό Στήριξης, τη στάση των πολιτικών φορέων αλλά και τις πρώτες κοινωνικές αντιδράσεις. Βάσει του τρόπου παρουσίασης των ειδήσεων αυτών, η κοινή γνώμη έγινε αποδέκτης πληροφοριών και εκτιμήσεων για τα αίτια και τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και για την αδυναμία των χωρών να ξεπεράσουν την κρίση χωρίς την προσφυγή στον Μηχανισμό. Δεδομένου ότι οι πολίτες έπρεπε να αποδεχτούν αυτόν τον περιορισμό της δημοσιονομικής και νομοθετικής τους ελευθερίας, διερευνάται η πλαισίωση των ειδήσεων ώστε να αναδειχθεί ο βαθμός στον οποίο οι πλευρές αυτές αναδείχτηκαν ή αποσιωπήθηκαν από τον ελληνικό και τον πορτογαλικό Τύπο.
Μέσα από την ερμηνευτική ανάλυση της πλαισίωσης των ειδήσεων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, η παρούσα μελέτη σκιαγραφεί την εθνική εικόνα της κάθε χώρας στο εσωτερικό της κατά το διάστημα που προηγήθηκε της ένταξης των δύο χωρών στο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ερμηνεύει τα αποτελέσματα της έρευνας βασιζόμενη στις θεωρίες της Παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
Διερευνώνται ουσιαστικά οι ομοιότητες στην επιχειρηματολογία των μέσων σε δύο χώρες με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά και με παρόμοια μεταπολιτευτική ιστορία. Ακριβώς επειδή πρόκειται για χώρες με μεγάλες ομοιότητες, που βρέθηκαν στη δίνη των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κρίση με την ίδια μεθοδολογία, εκτιμήθηκε πως η έρευνα θα μπορούσε να διαπιστώσει σαφείς αναλογίες στο περιεχόμενο του Τύπου και να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για το χαρακτήρα των μέσων στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πλαισίωση, ελληνική κρίση, πορτογαλική κρίση, υπερεθνικοί θεσμοί διακυβέρνησης, κρίση αξιών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
189
Αριθμός σελίδων:
118
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.