Νεότερα αιμοδοσιακά δεδομένα πάνω στην ηλεκτρονική διασταύρωση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1447712 573 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των Μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-30
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μακρυγιάννη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανθη Τραυλού, Ομότιμη καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριάννα Πολίτου, Επίκουρη καθηγήτρια,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Σταμούλης, καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νεότερα αιμοδοσιακά δεδομένα πάνω στην ηλεκτρονική διασταύρωση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι μια ανασκόπηση της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στο εργαστήριο της Αιμοδοσίας, το παρόν της μεθόδου και πώς διαφαίνεται το μέλλον της σε αυτό. Η εργασία στηρίχθηκε σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση ξενόγλωσσων κυρίως άρθρων , που μεταφράστηκαν από τη συγγραφέα της διπλωματικής εργασίας και εκτίνονται χρονικά από το 1998 έως και το 2014.
Η μετάγγιση του αίματος και των παραγώγων του ακολουθεί στο εργαστήριο της Αιμοδοσίας συγκεκριμένες τεχνικές διασταύρωσης για την αποφυγή της ABO ασυμβατότητας που θα οδηγούσε σε αιμολυτική αντίδραση με πολλαπλές δυσάρεστες συνέπειες για τον ασθενή. Η ορολογική διασταύρωση καλύπτει αυτή την ανάγκη και αποτελεί έλεγχο ασυμβατότητας λόγω της παρουσίας αλλογενών αντιερυθρο-κυτταρικών αντισωμάτων στον ορό του ασθενή. Καθώς όμως αυτός ο έλεγχος γίνεται με την ανίχνευση των αντιερυθροκυτταρικών αντισωμάτων με τη μέθοδο του screening test, η ορολογική διασταύρωση χάνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και μπαίνει στην σκηνή η ηλεκτρονική διασταύρωση(EXM).
Οι προϋποθέσεις για τη χρήση της EXM συνοψίζονται, στον έλεγχο δυο φορές της ABO ομάδας του ασθενή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από διαφορετικά δείγματα, στην απουσία αντιερυθροκυτταρικών αντισωμάτων στον ορό του ασθενή στο παρόν και στο παρελθόν και στη χρήση κατάλληλου λογισμικού πού αποτρέπει την χορήγηση από την Αιμοδοσία ασύμβατου ABO αίματος.
Παρουσιάζονται επίσης τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεθόδου EXM, η εμπειρία των εργαστηρίων που την χρησιμοποιούν ,οι ανασταλτικοί παράγοντες για τη χρήση της και τα μελλοντικά σχέδια για τον από άκρη σε άκρη ηλεκτρονικό έλεγχο της χρήσης του αίματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ορολογική διασταύρωση, Ηλεκτρονική διασταύρωση (EXM), Ανίχνευση αντιερυθροκυτταρικών αντισωμάτων, Ομάδα ABO/Rh, Ασυμβατότητα ομάδας, ERBS(electronic remote blood systeme)/ ERBI (electronic remote blood issue)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
11
Αριθμός σελίδων:
46
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Makrygianni Aikaterini master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.